Hjem Helse Sover du for lite kan det få alvorlige følger

Sover du for lite kan det få alvorlige følger

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I løpet av livet vil de fleste av oss oppleve dårlig eller for lite søvn. Dette sees på som helt normalt. Men noen ganger går det over i mer alvorlige plager.

Vi vet alle at man allerede etter en natt med dårlig søvn kan oppleve konsentrasjonsvansker, dårlig husk og ustabilt humør. Det kan imidlertid få langt verre følger om den dårlige søvnen varer over en lengre periode.

Skandinavias største helsenettsted, NHI.no, slår fast at søvn påvirker hele kroppen på en eller annen måte, både på molekylært nivå, på energibalanse, intellektuell funksjon, humør og årvåkenhet eller konsentrasjon.

De fleste voksne et søvnbehov på 7-8 timer. Søvnmangel over tid kan øke risikoen for å bli deprimert. Det øker også risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2 og infeksjoner.

I løpet av natten økes og reduseres både hjerteslag, åndedrett og blodtrykk. Denne prosessen kan være viktig for hjerte- og karhelse. Kroppen frigjør også hormoner som kan bidra til reparasjon av celler og kontroll over kroppens energibruk. Slike hormonendringer kan påvirke vekten din

6 tips for bedre søvn

  1. Ikke spis for sent. Fordøyelsen øker kroppstemperaturen og aktiviteten i kroppen, Det beste er å spise senest 1-2 timer før leggetid.
  2. Bruk sengen kun til soving og ikke TV-titting, arbeid og annen skjermbruk. Dette gjør at sengen assosieres med søvn og ikke andre ting.
  3. Sørg for å ha regelmessige søvnvaner.Kroppen produserer søvnhormoner til bestemte tider på døgnet. Hvis du presser grensene og går til sengs for seint, vil du være ute av synk med kroppen.
  4. Forsøk å tone ned alarmerende tanker og kjør og begrens underholdning og skjermtid rett før leggetid. Oppmerksomhet, følelser, spenning og stress stimulerer og hindrer deg i å sove.
  5. Fysisk aktivitet øker behovet for søvn. Samt at det å være fysisk aktiv i løpet av dagen gjør at kroppen slapper lettere av når du skal sove.
  6. Alkohol er en faktor som spiller dårlig inn på søvnen. Virkningen av alkohol kan få deg til å føle deg søvnig, men søvnkvaliteten du får vil være dårlig og du vil mest sannsynlig våkne tidligere.

Kilde: DoktorOnline

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com