Å sove med vinduet åpent er ingen dum idé. Søvnkvaliteten blir nemlig bedre, og det viser seg at du også presterer bedre neste dag.
Forskere ved Danmarks Tekniske Universitet har undersøkt hvordan luftkvaliteten på soverommet påvirker søvnen vår.
– Tidligere har det kun vært sparsomt dokumentert at luftkvaliteten på soverommet kan påvirke søvnen din. Vår studie har nå klart bevist at den kan gjøre det.
Uttalesen kommer fra førsteamanuensis Pawel Wargocki, i en pressemelding fra arbeidsgiveren hans, Danmarks Tenkiske Universitet (DTU).
Wargocki har stått i spissen for et internasjonalt forskningsprosjekt som har gjennomført en rekke studier som har søkt å finne ut om og hvordan luftkvaliteten på soverommet påvirker søvnen vår. En av konklusjonene er at en natt på et tett soverom kan bidra til at du både sover dårligere og dessuten også presterer dårligere dagen etter.
Forskerne har målt luftkvaliteten i mer enn 100 husstander, mens de som bodde der sov. Søvnen deres har dessuten også blitt sporet, og deres kognitive evner testet.
Trenger dobbelt så mye utlufting som regelverket tilsier
I løpet av en natt påvirker både mennesker og inventar luftkvaliteten på et soverom. Som en konsekvens av kroppens metabolske prosesser påvirker vi mennesker luftkvaliteten mens vi sover.
Datamaskiner, TV-skjermer, møbler og klær forurenser også luftkvaliteten på soverommet. Til sammen hoper forurensningen seg opp i løpet av natten, dersom den ikke fortynnes ved at vi for eksempel lufter ut.
– Våre studier har vist at luftkvaliteten i soverommet kan påvirke dine kognitive evner som din evne til å konsentrere seg, forstå og reagere. Hvis du sover i et godt ventilert soverom, gagner det dine kognitive evner, sier Pawel Wargocki.
Og dersom du er opptatt av å sove best mulig så indikerer de nye studiene fra DTU at det må være dobbelt så mye ventilasjon på soverommet som det danske byggforskrifter anbefaler i dag.
Et åpent vindu forbedrer ofte luftkvaliteten på soverommet
Situasjonen i Danmark er nok ganske lik det vi kjenner fra Norge: Høy luftforurensning utendørs fra trafikk og industri er normalt sett ikke et stort problem. På målingene i Danmark konkluderte DTU-forskerne derfor med at et åpent vindu somoftest er tilstrekkelig.
Men de fikk også assistanse av et forskerteam i Shanghai. Da de foretok målinger i Kina viste studien at luftforurensningen der rett og slett er så høy at inneluftkvaliteten om natten ble forurenset med skadelige partikler utenfra når vinduet var åpent.