Forsiden Forskning Sover du mer enn 8 timer om natten? I følge forskning er...

Sover du mer enn 8 timer om natten? I følge forskning er det lite lurt

Det er ikke mye som er mer tilfredsstillende enn å slå av vekkerklokken, snu seg rundt og sove videre til man våkner frisk og uthvilt. Men nå viser studier at det kan være farlig å sove for mye.

Dessverre er dette dårlige nyheter for de som elsker å sove lenge og som helst vil ha mer enn åtte timers søvn hver natt. I følge en rekke forskere kan man utvikle store søvnproblemer som kan vise seg å bli fatale. Dette skriver avisen the Sun.

Senere har også forskere fra universiteter i Manchester, Leeds og East Anglia sett på tallene og er kommet til samme konklusjon; personer som sover mer enn 8 timer dagen, har 44 prosent større risiko for å utvikle hjertesykdom, enn dem som sover mellom seks og åtte timer i døgnet.

Foto: Pixabay

Dette henger sammen med at for mye søvn i lengden forstyrrer pusten og det kan igjen resultere i søvnapner og hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ
Norsk forskning: Kvinner er bedre sjåfører enn menn

– Forskningen vår er viktig for folkehelsen, da den viser, at overdreven søvn kan føre til økt risiko for hjertesykdommer, forklarer den ledende forskeren Chun Shing Kwok.

LES OGSÅ
Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

– Hvis man oppdager overdrevne søvnmønstre hos en person, spesielt av lenger varighet på åtte timer eller mer, så bør leger vurdere å screene vedkommende for kardiovaskulære sykdommer og obstruktiv søvnapne (pustestopp under søvn).

Det er tidligere dokumentert, at ubehandlet søvnapne er en stor belastning på hjerte og kar, fordi det øker risikoen for høyt blodtrykk. På lang sikt kan tilstanden gi økt forekomst av hjerneblødninger og blodpropper i hjertet, og det samme viser det seg altså at for mye søvn kan gjøre, fastslår forskerne.

Det har ikke lyktes for forskerne å finne ut hva det er ved for mye søvn som kan gå ut over hjertet, men tidligere undersøkelser har pekt på at det skyldes langvarig inaktivitet ved søvn.

Del gjerne videre!

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...