Forsiden Forskning Søvneksperter om å la barna gråte seg i søvn: Slik påvirker det...

Søvneksperter om å la barna gråte seg i søvn: Slik påvirker det babyens hjerne

Det har i mange år blitt diskutert frem og tilbake om hvordan foreldre skal behandle gråtende barn som ikke vil sove. Mange mener at babyen skal gråte uten hjelp for å lære seg å klare seg. Men skader dette barnet psykologisk?

Forskning har vist at det har negative effekter på foreldre og barn å la barnet gråte seg i søvn, sier barn og familieterapauten Shanna Donhauser til Romper.

Noen barn har høyere nivåer av stresshormonet kortisol i dager etter at de har blitt utsatt for å gråte i timer, sier Donhauser. Hun påpeker også at å stenge døren til ett opprørt spedbarn kan utløse samme stressreaksjon.

Foto: Pixabay

Forskning produsert av American Academy of Pediatrics fant derimot ut at å la barnet gråte ikke skulle overføre negative stressresponser eller langsiktige effekter på barnets følelser, oppførsel eller hvor knyttet barnet blir til foreldrene.

Alle er uansett enig i at «metoden ikke skal anvendes for ett barn som har opplevd traume, forsømmelse eller en ny, stor livsforandring» sier sosialarbeideren Ancy Lewis. Et barn som allerede har hatt det vanskelig, kan få ytterligere problemer dersom det blir liggende å gråte.

LES OGSÅ
Å lukte på stinkende promp, kan beskytte deg mot en rekke dødelige sykdommer
LES OGSÅ
Å lukte på stinkende promp, kan beskytte deg mot en rekke dødelige sykdommer

Foto: Pixabay

For å ytterligere vise den problematiske karakteren av metoden sier psykoterapeuten Dr. Kent Hoffman:

I hjertet av en sunn, følelsesmessig utvikling av reguleringen av følelser: Husk at det som voksen er lett å identifisere og bearbeide det du føler, men små barn har ikke den ferdigheten enda. Det primære psykologiske problemet med å la et barn ligge gråtende er at for oss virker det som at barnet har «løst problemet» ved at det sovner. Men det de faktisk har lært seg er å være stille samtidig som de føler seg overveldet av følelser. Det skaper usikkerhet.

Det er altså fortsatt varierende perspektiv på hvordan metoden påvirker babyer. Men ekspertene er enige om at risikoen for følelsesmessig skade ikke er verdt det.

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

13 år gamle Sydney opptrer på kjøpesenter – får sin livs opplevelse da Ed Sheeran overrasker henne

Sydney Bourbeau opptrådte på et canadisk kjøpesenter til inntekt for en lokal veldedig organisasjon. Hun hadde valgt å synge Ed Sheerans sang "Thinking Out...

Forsvunnet amerikansk mann funnet: Hundene hadde spist han

En 57-åring hadde vært forsvunnet i flere måneder, da politiet endelig fant ham. Stedet de fant ham på, var imidlertid svært overraskende, nemlig i...

Hun gjør det over 100 år gamle treet om til et bibliotek – Imponerende

I disse dager leser mange av oss alt mulig på forskjellige typer skjerm som PC, mobil eller nettbrett. Men har vi glemt bøkene litt?...

21-åringen tok dette bildet – timer senere frarøvet en fyllekjører henne både mann og barn

Tiden kom og vi skulle dra. Lite viste vi da at om bare noen minutter så ville alt forandre seg.

43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

Niklas Nygren er en svensk lege. Han jobber innenfor psykiatri og har selv følt på kroppen hvordan det er å rammes av utbrenthet. På...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet