Hjem Nyheter Spår nedgang i årets største salgsfest

Spår nedgang i årets største salgsfest

av Anne C. Olsen

De siste årene har Black Friday vokst enormt. Fra èn enkelt salgsdag, til Black Week, til nå å omfatte “hele” Black November.  Mange forbrukere er imidlertid skeptiske.

Antall kjøpekraftige forbrukere og lommebøker har også vokst, men Prisjakts ferske Black Friday-rapport (2022), spår en nedgang i årets største salgsfest.

Med sine millioner av besøkende og en stor mengde data om butikkenes vareutvalg og priser, har Prisjakt unik innsikt i shopping-trender og forbrukeratferd.

Et mye omdiskutert tema i forbindelse med salgsdagene er rabattene.

Black Friday taper terreng

Undersøkelsen fra Opinion viser at 33 prosent av norske forbrukere vil handle på årets Black Friday-salg. Det er en nedgang fra 2021, da 38 prosent sa de ville benytte seg av tilbudsdagen.

De personlige budsjettene forventes også å skrumpe inn. I gjennomsnitt vil norske forbrukere handle for 3500 kroner i år. Det er et fall på 12,5 prosent, sammenlignet med i fjor.

– Black Friday er fortsatt Norges største salgshøytid, men i år er prognosen vår at salget vil se en nedgang. Vi må imidlertid huske at pandemiårene 2020 og 2021 var eksepsjonelle år med enorm vekst innen e-handel. At vi trekker oss litt tilbake nå er ikke overraskende med den økonomiske situasjonen vi befinner oss i, sier Norgessjef i Prisjakt, Christoffer Reina.

Lav tillit til salgsplakatene

Èn av to norske forbrukere har ganske lav eller svært liten tillit til butikkenes salgstilbud på Black Friday i år.

Tilliten til butikkenes salgsplakater har avtatt i løpet av årene Prisjakt har stilt dette spørsmålet.

I 2019 var tallet på kun 34 prosent. En årsak til den økte skepsisen er at butikkene viser høye rabattsatser som ikke alltid stemmer med virkeligheten.

– Salget gjennomgår en tillitskrise

Ifølge Prisjakts undersøkelse, oppgir nordmenn at det er rimelig å forvente en rabatt på rundt 46 prosent på årets Black Friday.

Historiske statistikk viser imidlertid at gjennomsnittsrabatten er betydelig lavere – ned mot 12 prosent, i hvert fall hvis vi ser på fjorårets Black Friday.

Statistikken er basert på alle tilbud som hadde sin laveste pris på Black Friday 2021. For disse tilbudene har Prisjakt beregnet et gjennomsnittlig prisfall, sammenlignet med høyere pris 30 dager før salgsdagen.

– Selve salget, alle rabattene, er inne i en tillitskrise. Forventningen til rabatter er betydelig høyere enn det som faktisk tilbys, noe som gjør forbrukerne skeptiske. Flertallet av butikkene har imidlertid blitt mye flinkere og lydhøre for denne kritikken, og mitt inntrykk er at det nå er kun en mindre gruppe butikker som viser høye og ofte urealistiske rabattsatser, sier Reina.

Black Friday sliter på kundene

– Varsellampene har lyst en stund, og årets undersøkelse viser et forsterket bilde av at norske forbrukere begynner å bli lei av Black Week og Black Friday som et kommersielt fenomen, forklarer Christoffer Reina videre.

Kun 13 prosent av de spurte i undersøkelsen svarte at de synes det ville være trist om Black Friday forsvant, mens hele 62 prosent var helt likegyldige til om denne salgshøytiden finnes eller ikke. Samtidig er seks av ti enige i at Black Friday ikke bør markedsføres så intensivt av hensyn til de som sliter med privatøkonomien.

Dette forsterker trenden fra fjorårets store undersøkelse, der nesten hver andre forbruker over 18 år ønsket å støtte et lovforslag om å forby Black Friday-salget, av miljøhensyn og fordi det fremmer overforbruk.

To av tre mente det var for mye reklame rundt Black Week. Annenhver av de spurte ønsket å gå enda lenger, og mente at myndighetene bør lovfeste slike salgskampanjer for å begrense dem.

Presset på privatøkonomien kan gi utslag i år

Det er ingen tvil om at vi er inne i en tøffere økonomisk situasjon i år enn i fjor. Seks av ti oppgir at de vurderer nøyere hva trenger å kjøpe nå, sammenlignet med fjoråret.

Den vanligste grunnen som oppgis til å ikke handle på årets Black Friday er at forbrukeren rett og slett ikke trenger noe nytt. En annen populær grunn til å ikke handle, er for å spare penger, eller at det ikke er økonomisk rom i det personlige budsjettet. 

Det er ikke bare shopping som må under kniven i lommeboka: Fire av ti sier de spiser mindre ute, nesten én av tre sier de kommer til å reise mindre, og åtte prosent kutter ned på dating.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.