Reguleringen av pengespill varierer betydelig fra region til region, preget av ulike kulturelle holdninger, historiske forhold og økonomiske prioriteringer. I denne artikkelen skriver vi litt om reguleringslandskapet i verden, og sammenligner disse med situasjonen i Norge, – spesielt med tanke på de nylige utviklingene. Vi har også fått noen ord om de nye tiltakene i Norge fra bettingekspertene på Oddsbonuser.nu.
Et mangfoldig regulering i Europa
Europa har et lappeteppe av spillreguleringer, der Storbritannia blir ofte fremhevet som en modell med sitt omfattende reguleringssystem. Mens land som Tyskland og Frankrike har en mer restriktiv tilnærming, med strengere regler eller forbud mot visse former for pengespill.
I kontrast har Norge lenge opprettholdt et monopol på pengespill. Den norske regjeringen, gjennom Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, styrer alle lovlige pengespillaktiviteter. Denne tilnærmingen er utformet for å liksom minimere spilleavhengighet og sikre at overskuddet går tilbake til samfunnsnyttige formål. I motsetning til Storbritannia, hvor private operatører kan få lisens, er det ingen private selskaper som har lov til å tilby pengespilltjenester i Norge.
Delstat regulering i USA
I USA er spillregulering desentralisert, hvor hver delstat har myndighet til å legalisere og regulere pengespill etter eget skjønn. Høyesteretts avgjørelse i 2018 om å oppheve Professional and Amateur Sports Protection Act (PASPA) åpnet døren for at delstatene kunne legalisere sportsbetting, noe som har ført til et raskt utviklende reguleringslandskap.
Delstater som Nevada, med sin lange tradisjon for lovlig pengespill, har omfattende reguleringssystemer som ofte regnes som gullstandarden. På den andre siden har stater som Utah fortsatt å forby de fleste former for pengespill, noe som reflekterer lokale kulturelle og religiøse verdier. Norges tilnærming skiller seg drastisk fra den amerikanske modellen, ettersom Norge har en enhetlig nasjonal politikk.
Blandet regulering i Asia
Asias tilnærming til spillregulering varierer mye, hvor det finnes mange restriktive modeller. Macau, en spesialadministrert region i Kina, er kjent som et globalt spillmekka, med kasinoer som genererer store inntekter. I kontrast har land som Japan og Kina strenge lover som i stor grad forbyr pengespill, selv om det finnes unntak, som lotterier og spesifikke former for sportsbetting.
Norges strenge kontroll over pengespillaktiviteter ligner mer på de restriktive politikker som sees i mange asiatiske land. Men i motsetning til Macau, hvor pengespill er en betydelig økonomisk driver, er Norges monopol mer fokusert på å kanalisere spilleinntektene tilbake til samfunnsnyttige formål snarere enn økonomisk vinning.
Et veldrevet marked i Australia
Australia har en velregulert spillindustri, der online pengespill er underlagt strenge regler, spesielt når det gjelder reklame og forbrukerbeskyttelse. Den australske modellen vektlegger en balanse mellom å tillate pengespill som underholdning og beskytte sårbare befolkningsgrupper mot spilleproblemer.
Norges tilnærming er mer restriktiv enn Australias, spesielt med den forestående lovgivningen som skal blokkere utenlandske spillselskaper. Mens Australia tillater private operatører å konkurrere i markedet under strenge reguleringer, opprettholder den norske staten eksklusiv kontroll.
Fremvoksende reguleringssystemer i Afrika
Afrikas spillandskap er variert, med land som Sør-Afrika som har veletablerte reguleringssystemer, mens andre fortsatt er i ferd med å utvikle sine. Den raske veksten av online pengespill har fått flere afrikanske nasjoner til å vurdere tydeligere reguleringer for å håndtere dette fremvoksende markedet.
Det kommende forbudet mot utenlandske spillselskaper understreker Norges engasjement for å opprettholde et statlig monopol, mens diverse reguleringer fortsatt er i utvikling i store deler av Afrika.
Det kommende forbudet i Norge
Den norske regjeringen har lenge rettferdiggjort monopolet som et middel til å forhindre spilleavhengighet, sikre etisk praksis og dirigere overskuddet til samfunnsnyttige formål. Men fremveksten av online pengespill og tilstedeværelsen av utenlandske spillselskaper har utfordret dette monopolet.
Som svar til dette har Norge besluttet å innføre enda drastiske tiltak. Fra 1. januar 2025 skal internett leverandører DNS-blokkere utenlandske spillselskaper fra å operere i landet. Ifølge bettingeksperten D. Myrdal fra nettstedet Oddsbonuser.nu, blir dette tiltaket fra regjeringen sett på som en styrking av statens monopol. – Fokuset deres er å styrke monopolet, i stedet for å minimere spilleavhengighet og ha mer kontroll over pengestrømmen. Folk vil uansett fortsette med online pengespill, fordi det ikke er ulovlig, og fordi folk i Norge er ganske avanserte med bruk av internett. Pengene vil rett og slett fortsette å gå ut av landet uten kontroll fra myndighetene, og uten at disse gamblingselskapene bidrar til statens inntekter akkurat som i alle andre bransjer, – sier Myrdal.
Konklusjon
Forbudet som trer i kraft i 2025 plasserer Norge ytterst i det regulatoriske spekteret, med en preferanse for statlig kontroll fremfor markedsåpning. Mens land som Storbritannia og Australia styrer et konkurranseutsatt marked med streng tilsyn, er Norges tilnærming mer i retning av et forbud, dog med en kontrollert lovlig kanal gjennom statseide selskaper. Norges tilnærming er mer på linje med restriktive modeller som finnes i deler av Asia. Etter hvert som globale spillmarkeder fortsetter å utvikle seg, vil Norges holdning sannsynligvis forbli en viktig debatt.
Vi takker bettingeksperten D. Myrdal og hele teamet fra Oddsbonuser.nu for å kommentere det kommende forbudet i Norge, og for den svært nyttige hjelpen med å samle informasjon om gamblingregelverket i ulike land rundt om i verden.