De aller fleste nordmenn har et forhold til rentenivået, gjennom både boliglån, billån, studielån og andre typer gjeld. Derfor har også de aller fleste fått med seg at rentene definitivt er på vei oppover, dessuten i en god del raskere takt enn hva mange økonomer hadde forventet seg for kort tid siden. Samtidig drives den såkalte inflasjonen, det vil si helt enkelt prisstigningen på varer og tjenester, kraftig oppover av en rekke faktorer både i Norge og i omverden. Hva skal du egentlig gjøre for å håndtere denne utviklingen?
Behold oversikten over egen økonomi
Å fortsette å følge godt med på egen økonomi er noe av det aller viktigste du kan gjøre. Det betyr for eksempel å faktisk åpne meldinger fra banken om renteendringer, og regne på hvordan pengebruken på mat utvikler seg fra måned til måned.
Oversikt gjør det enklere å ta rasjonelle valg. For eksempel, lån penger hvis og når det er nødvendig – men ha alltid en plan for nedbetaling. Det er ekstra viktig i en periode der flere økonomiske faktorer kan forandre seg raskt.
Sikre deg så gode betingelser som mulig på eksisterende lån
For de aller fleste er det umulig å eie bolig eller bil uten å ta opp lån. Derfor er det viktig å se på kostnadene du har for den gjelden som du vanskelig kan kvitte deg med:
- Sjekk renten på boliglånet opp mot hva andre banker tilbyr til nye og eksisterende kunder. Selv om du kanskje egentlig ikke er komfortabel med å forhandle og «prute» på lånekostnadene, er det noe som er nødvendig for å få de beste betingelsene.
- Se på muligheten for refinansiering av boliglånet. Hvis boligen din har økt i verdi, kan det være mulig å refinansiere slik at gjelden får bedre rente fordi belåningsgraden blir lavere.
- Billån, forbrukslån og kredittkortgjeld kan ofte også refinansieres. Ha alltid fokus på å nedbetale den dyreste gjelden først – det vil si gjelden som har høyest rente.
Høy inflasjon – kan få store utslag for privatøkonomien
Inflasjon er et annet ord for prisstigning, og sier helt enkelt noe om hvor mye prisene stiger på varer og tjenester. I de aller fleste land har myndighetene et mål om noen få prosent inflasjon, men per juni 2022 er inflasjonen i Eurolandene på over åtte prosent på årsbasis. Hva betyr det helt konkret?
- Følg generelt med på prisene når du handler. Det kan være at enkeltprodukter stiger betydelig i pris.
- Isolert sett kan det være at inflasjonen «spiser av» for eksempel boliglån, fordi lånesummen ikke vokser. Samtidig forutsetter det at inntektssiden i budsjettet ditt følger med oppover.
- Akkurat inntekter er viktig. Stigende priser fører til redusert kjøpekraft. Du må helt enkelt tjene mer penger for å opprettholde dagens kjøpekraft. Enkelt forklart må prosent lønnsøkning oppveie prosent prisvekst.
Oppsummert fører høyere renter og inflasjon til usikkerhet i økonomien – både for enkeltpersoner og samfunnet i stort. Utviklingen trenger ikke å være en katastrofe for privatøkonomien, men det er viktig å følge med på faktorer som rentekostnader, generelt utgiftsnivå og lønnsvekst. Ved å være litt ekstra nøye med privatøkonomien i denne perioden, kan det være at du kommer styrket ut av perioden med høy rente og inflasjon.