in ,

Spis selleri hver dag og dette kan skje med kroppen din!

selleri
selleri er sunt

Selleri, den sprø og knasende grønnsaken vi ofte spiser sammen med dipp, kan være den mest undervurderte maten på butikken. Du tror kanskje at denne grønnsaken bare består av vann og litt fiber, uten spesiell næringsverdi. Vel, det stemmer ikke.

Denne grønnsaken har en betydelig mengde vitaminer (A, B, C, K), kalsium, magnesium og kalium. Men hvis man kan si at selleri har en superegenskap, må det være phytonutrients.

Plantemat inneholder tusenvis av naturlige kjemikalier. Disse kalles phytonutrients eller phytochemicals. ‘Phyto’ refererer til det greske ordet for plante.


Disse kjemikaliene brukes av planter for å holde insekter og skadelige solstråler unna, men effektene på mennesker er langt mer imponerende.

Phytonutrienter har antiinflammatoriske og antioksidante fordeler, de kan forbedre immunsystemet og de kan reparere DNA-skade som skyldes giftstoffer. Ifølge det amerikanske departementet for jordbruk, har inntak av phytonutrients hatt målbare resultater som en effektiv strategi for å bekjempe kreft og hjertesykdom.

Disse langsiktige helsemessige fordelene er imponerende. Men er det noen kortsiktige fordeler som følger med å spise selleri? 

selleri
Selleri er sunt. Foto: Pixabay

Gå ned i vekt

Selleri er lav på kalorier (100 gram selleri inneholder bare 10-15 kalorier) og fiberinnholdet kan gi en metthetsfølelse.

Tørsteslukker

Fordi selleri består av 95 prosent vann, er det en fin måte å forhindre dehydrering dersom du spiser det jevnlig gjennom dagen.

Selleri
For det meste består selleri av vann.

Anti-inflammatorisk

Hvis du er i fare for kardiovaskulær sykdom og kreft, kan du inkludere selleri i kostholdet ditt for å forhindre kronisk betennelse (som er en tilstand som er nært knyttet til disse sykdommene).

Selleri
Selleri er anti-inflammatorisk.

Motvirker halsbrann og sure oppstøt

Selleri har blitt anbefalt som en løsning for disse problemene. Mens flere studier må gjøres for å bekrefte effekten av selleri på halsbrann og sure oppstøt, har flere personer som prøvde det, rapportert om positive resultater.

Selleri
Selleri kan motvirke sure oppstøt.

Forbedrer kolesterol og blodtrykksnivå

En studie fra University of Chicago fant at et kjemikalium funnet i selleri kalt phthalide reduserte kolesterolnivået med 7 prosent og blodtrykk med 18 prosent.

Forbedrer fordøyelsen

Folk som lider av mageproblemer og forstoppelse kjenner til viktigheten av å inkludere fiber i kostholdet. Fiberinnholdet i selleri kan blant annet bidra til å holde tarmene dine sunne.

Studier har også funnet ut at antioksidantene i selleri kan redusere magesår.

Selleri
Selleri er bra for fordøyelsen.

Holder myggen borte

Du har sikkert hørt din egen bestemor forkynne om selleri som myggmiddel. Studier har faktisk påvist at selleriolje gnidd på huden fungerer effektivt som myggmiddel.

Selleri
Selleri kan faktisk bidra til å holde myggen borte!

Nå som du vet at selleri er mer enn en matbit full av vann og litt fiber, prøv å inkludere det i ditt daglige kosthold! 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

adoptert

Sønnen vår var 18 da vi adopterte han – Men alle barn fortjener en «evig» familie

aloe vera

Visste du at å dyrke aloe vera er ganske enkelt? Slik gjør du det hjemme