torsdag, september 23, 2021

Spiser du dette reduserer du helserisikoen for folkesykdommen betraktelig

Mest lest nå

Dersom du spiser mager fisk reduserer du risikoen for diabetes type 2 betraktelig.

I en ny studie omtalt av Folkehelseinstituttet (FHI), slås det fast at økt inntak av mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med så mye som 29 prosent. For overvektige er effekten hele med 39 prosent.

Den glade nyheten for alle fiskespisere kommer frem i nye forskningsresultater fra en studie gjennomført av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Oslo universitetssykehus og universitetene i Oslo og Bergen.


Forskerne undersøkte sammenhengen mellom kosthold og diabetes type 2 og hadde spesielt fokus på mager fisk, fet fisk og omega-3-tilskudd. Det viste seg at inntak av mager fisk under svangerskapet skilte seg ut.

– Økt inntak med mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent for hele gruppen, sier førsteforfatter av artikkelen og prosjektleder ved Havforskningsinstituttet, seniorforsker Jannike Øyen.

Mager fisk som for eksempel torsk, sei eller hyse har lav fettprosent i fileten. Da studien startet hadde ingen av deltakerne diabetes. De ble deretter fulgt opp i gjennomsnitt syv og et halvt år, og i løpet av denne perioden hadde 683 deltakere utviklet diabetes type 2.

LES OGSÅ: Hvor sunn er makrell i tomat egentlig?

Effekten var sterkere hos de deltakerne som var definert som overvektige. Sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 ble redusert med 39 prosent for de som hadde en kroppsmasseindeks (KMI/BMI) over 25, hvis de hadde mager fisk i kostholdet. Forskerne så ingen lignende effekter for fet fisk, eller på omega-3-tilskudd.

200.000 nordmenn rammet

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på hormonet insulin eller dårlig virkning av insulin. «Den viktigste årsaken til type 2 diabetes er overvekt og usunn livsstil, men også arv kan spille en rolle», heter det på Skandinavias største helsenettsted, NHI.no.

Diabetes type 2 kalles også Diabetes mellitus. Sykdommen kommer gjerne snikende etter fylte 40, og regnes som en livsstilsykdom.

De siste 30 årene har det vært en tredobling i antall pasienter med diabetes mellitus. Sykdomsforekomsten øker med økende alder, og blant dem over 70 år har cirka 10 prosent diabetes. Antall nye tilfeller med type 2-diabetes har imidlertid gått ned de siste årene.

Det er rundt 200.000 nordmenn som er rammet av denne sykdommen. Noen må behandle tilstanden med medikamenter, men kostholdsregulering kan også være tilstrekkelig i noen tilfeller.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
211FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter