in

Språkrådet: Kan måtte se på alternativer til ordet «nordmann»

Ordet «lensmann» forsvant fra det norske språket denne uken. En av flere offentlige titler som nå skal bli kjønnsnøytral. Fra nå av skal det hete politiavdelingsleder. Nå er ordet «nordmann» under lupen..

Onsdag sier nemlig språkrådet til NRK at ordet «nordmann» kan ende opp med alternativer.

Daniel Gusfre Ims i Språkrådet svarer følgende til NRK på hva som kan være alternativer til «nordmann».


– Det alternativet en har i dag er å bruke adjektiv. Norsk mann, norsk kvinne. «Norske» er et ord på norsk. Det er det helt klart. Om det uten videre kan brukes på den måten, det er for tidlig å si. Rett og slett.

Mange reagerer

Tusenvis av nordmenn engasjerer seg nå i debatten på sosiale medier, og en av dem som reagerer kraftig er partileder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum.

På sin egen Facebookside skriver han:

– Selvfølgelig skal vi bruke ordet nordmann! At det i hele tatt er en debatt om å fjerne begrepet nordmann er historieløst og fullstendig uforståelig.

Også til VG uttaler Vedum seg kritisk.

– Jeg synes det er fullstendig historieløst, at Språkrådet i det hele tatt skal bruke tid på det. Nordmann et godt trygt, og innarbeidet begrep som vi alle har et forhold til. Jeg tror det er få eller ingen kvinner eller menn i Norge som synes det er et problem å kalle seg nordmenn, sier Vedum til avisen.

Vedum er sterkt kritisk til å droppe ordet «nordmann». Foto: Facebook

Også Sylvi Listhaug har tatt til sosiale medier for å delta i debatten. Hun skriver:

«Nå skal visst ordet «nordmann» også skrotes.
For litt siden spøkte jeg med at det neste er vel at de politisk korrekte ville at vi skulle kalle oss «nordboer», «nordperson» eller «nordhen». Nå sier Språkrådet at dette kan bli aktuelt! Det er ikke til å tro! Dette er politisk korrekt galskap fra ende til annen. Det skal ikke hete «mor» og «far», men «fødeforelder», og «lensmann» blir vraket etter 900 år. Jeg kommer til å kalle meg stolt nordmann uansett hva språkrådet måtte mene. Enig?»

Nå skal visst ordet «nordmann» også skrotes. For litt siden spøkte jeg med at det neste er vel at de politisk korrekte…

Posted by Sylvi Listhaug on Wednesday, February 17, 2021

Et morsomt innlegg har versert på Facebook den siste tiden, med nettopp fokus på dette temaet. Svært mange nordmenn har delt teksten, men vi har dessverre ikke funnet ut hvem som er opphavet til den.

Nedenfor kan du lese innlegget – du må gjerne trykke på deleknappen om du likte det.

«Tittelen lensmann skal bort og erstattes med en kjønnsnøytral tittel, problemet er bare at når en lensmann ikke lengre kan være en lensmann, så kan vel ikke en kvinne være altmuligmann eller handyman heller. Eller ankermann som sistemann på et stafettlag. Er hun ikke førstemann over mål, kan hun heller ikke komme inn som andremann osv…

Vi kan kjøpe firemannsbolig og tremannstelt, men det som er allemannseie tilhører alle. Uansett kjønn egentlig…
På arbeidsplassen setter man ofte opp en bemanningsliste, for å unngå overbemanning eller underbemanning. Noen ganger blir det bemanningskriser, uansett om noen blir fornærmet for det. Døgnbemanning benyttes jo flere steder… Dette må nå opphøre…

En kriminell bakmann, voldsmann eller de som overmanner andre, er av ordlyden like forutinntatt som en lensmann, brannmann eller fylkesmann, dog ikke like viktig å skille. Enkelte bedriver villmannskjøring, mens noen bikkjer faktisk er mannevonde. Kanskje verst er rasen som kalles Dobermann…

Snømannen bør jo fra nå av ha gulrota en helt annen plass enn i trynet, for om det ikke kommer helt tydelig frem hva du legger i snømann, kan Kari få astmaanfall i eggstokkene… Snøkvinnen Kalle blir vanskelig å forklare for barna, mens snøperson blir mere som det skjerfet du MÅTTE strikke i tegning-form og farge.

Kjentmannsprøver blir vanskelige nå fremover, men busemenn forsvinner heldigvis helt.

Mannen på månen har vært der en mannsalder, eller veldig lenge om ikke annet. Og de som er født i vannmannen bør vurdere det kinesiske horoskopet istedenfor…
Spellemannsprisen blir nå slått sammen med Melodi Grand Prix intill videre. Så lenge det finnes dødmannsknapper, må det til enhver tid befinne seg en mann i båten…På toppen av det hele- for å gjøre dette ekstra forvirrende- så har vi Kvinnegruppa Ottar.
Eller….har vi misforstått noe..?»

Hva mener du om temaet? Bruk gjerne Facebooksiden vår for å si din mening!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Stian Blipp

Stian Blipp slutter i «Senkveld»

På parets første date merket hun noe rart – Fire måneder senere ble han lam, men hun nekter å gi han opp