Hjem Nyheter Språkrådet vil endre navn på «Taco»

Språkrådet vil endre navn på «Taco»

Del
X

Språkrådet tar til orde for en mer fornorsket tilnærming til skrivemåten av ordet taco, en rett som har funnet sin plass i hjertene – og på kjøkkenene – til det norske folk. Forslaget er å endre skrivemåten til «tako», for å gjenspeile den norske uttalen av ordet.

– Vi uttaler det allerede på norsk, så hvorfor ikke også skrive det på en norsk måte, foreslår Daniel Ims, avdelingsdirektør i Språkrådet, i en uttalelse til TV 2.

Denne endringen er en del av en større pakke med foreslåtte tilpasninger til det norske språket, som også inkluderer forslag som «kava» i stedet for «cava» og «kampus» i stedet for «campus». Disse forslagene har blitt sendt ut på høring for offentlig debatt.

Ims erkjenner at forslagene kan skape debatt og at meninger om slike språklige endringer ofte er delte. Han trekker fram et historisk eksempel med ordet «sjåfør», som opprinnelig ble lånt fra fransk («chauffeur») og senere fikk en norsk skrivemåte. Erfaring viser at når en norsk skrivemåte først blir etablert, er det sjelden ønske om å gå tilbake til den utenlandske formen.

taco
Taco har blitt en populær rett i de norske hjem. Nå vil språkrådet fornorske navnet. Foto: Canva

Santa Maria, en ledende produsent av taco-relaterte produkter, stiller seg tvilende til at det norske folk vil omfavne en endring til «tako» med K. Stian Hvaal Møller, daglig leder i Santa Maria Norge, refererer til et tidligere forslag fra Språkrådet om å skrive «pub» som «pøbb», et forslag som til slutt ble forkastet.

– Vi planlegger å fortsette med taco med C. Våre produkter er ment for et internasjonalt marked, og vi har ikke spesiell norsk emballasje. Navnene på produktene våre skal kunne forstås i alle markeder vi opererer i, forklarer Møller til TV 2.

Språkrådets forslag om en mer norsk skrivemåte for taco til «tako» inviterer til en bredere diskusjon om tilpasningen av låneord i norsk språk, og det gjenstår å se hvordan det norske folk vil reagere på denne potensielle endringen. Hva mener du? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

LES OGSÅ: Saftige tacomuffins til middag? Disse faller garantert i smak

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com