søndag, februar 28, 2021

Spredning av engelsk korona-mutasjon? Oslo har ventet 19 dager på prøvesvar – smitten har kobling til Follo-utbrudd

Mest lest nå

Oslo kommune ba om at ti prøver fra tre ulike sykehjem ble sendt til analyse for 19 dager siden. De har ennå ikke har fått svar på prøvene. Oslo kommune tar høyde for at flere av disse vil være den engelske koronavarianten.

– Prøvene ble sendt til Folkehelseinstituttet 4. januar, og er tatt noen dager før, opplyser etatsdirektør i sykehjemsetaten i Oslo Helge Jagmann til VG.

Kommunen sendte inn prøvene fordi de så at det hadde skjedd en endring i smitten ved Oslos sykehjem. Nå tar Jagmann høyde for at flere av prøvene er den britiske varianten.


– Da vi var nærmere jul hadde vi nesten ingen smittetilfeller på sykehjemmene i Oslo. Men rundt nyttår og framover nå så har vi hatt veldig mye smitte på sykehjemmene, sier avdelingsdirektør Henrik Mevold i sykehjemsetaten i Oslo til NRK.

Tall fra fredag viste at det totalt var 29 smittede sykehjemsbeboere i Oslo, samt 81 ansatte, ifølge Mevold.

Man befinner seg nå i en situasjon hvor smitten aldri har vært høyere på sykehjemmene i Oslo, sier han.

Lang ventetid for prøvesvar

Også Nordre Follo har slitt med at det tar lang tid å få prøvesvarene. De måtte vente 13 dager.

Line Vold i FHI uttalte fredag at analysen av viruset tar mellom fire–seks dager. Samtidig er det kø fordi de har mottatt mange prøver.

Nå vi FHI ta ibruk en ny metode der de bruker to dager på analysen, i stedet for fire til seks dager.Oslo sendte inn sine prøver der de mistenkte engelsk mutasjon for snart tre uker siden.

– Hadde vi visst at den engelske varianten var i Oslo, før det ble så massivt i Nordre Follo, hadde vi nok skrudd til rutinene våre, sier Jagmann til avisen.

Kobling til Follo-smitten

Oslo har funnet en kobling mellom prøvene de har sendt inn og Nordre Follo.

– Vi har institusjoner med koblinger til Nordre Follo. Vi kan se at personen som var indeks (første smittede, red.anm.) er en venn av en som jobber i Nordre Follo og vi vet at det er en positiv kobling der, opplyser Jagmann til VG

Etter at den britiske varianten av koronaviruset ble påvist i Nordre Follo ble det torsdag besluttet  å stenge ned hele kommunen frem til onsdag, og innbyggerne ble bedt om ikke å reise noe sted. To som var smittet av det muterte viruset er døde. Begge var over 90 år gamle.

Full lockdown

Lørdag innførte regjeringen ekstraordinære tiltak i ti østlandskommuner, for å hindre spredningen av den supersmittsomme engelske korona-mutasjonen. For hele Stor-Oslo ble det innført full lockdown, og til og med Vinmonopolene ble stengt.

Det er foreløpig usikkert i hvor stor grad mutasjonen har spredt seg til andre kommuner, og situasjonen er uoversiktlig.

Etter utbruddet av den engelske mutasjonen har også Sverige kommet med nye reiseråd til de som reiser inn til Sverige fra Norge. Dagbladet melder at alle tilreisende til Sverige som reiser fra Norge nå skal teste seg. De skal også unngå kontakt med andre og holde seg hjemme i minst sju dager. Senest fem dager etter hjemkomst skal det også tas en ny test.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter