lørdag, januar 16, 2021

Stamme i Amazonas vant over oljeselskap i retten – redder 70.000 kvadratkilometer regnskog

Mest lest nå

Regjeringen i Ecuador planla nylig å bore etter olje i regnskogen i Amazonas. De ville hugge ned 70.000 kvadratkilometer skog for å få plass til 16 oljeplattformer. Det syntes Waoranibefolkningen ikke noe om.

Waoranibefolkningen er en stamme som bor i Pastaza i regnskogen. I nettopp det området der oljeselskapet hadde planlagt å sette oljeriggene sine. Stammen har bodd i området i flere hundre år. Det er deres hjem. Det skriver Independent.

Gikk rettens vei

Da befolkningen fikk høre om planene, bestemte de seg for å gå rettens vei for å stanse oljeboringen. Og i retten fikk de medhold. Oljeselskapet ble dømt til å stanse all nedhugging av regnskogen og stoppe all installasjon av oljeriggene.


Men selv om stammen kan juble etter å ha vunnet i retten, er ikke kampen over ennå. De regner med at regjeringen kommer til å anke saken.

Hjem til 30 millioner mennesker

Ifølge Regnskog.no er Amazonas hjemmet til over 30 millioner mennesker. 1,6 millioner av disse er indianere. Noen av disse er isolerte indianere, det vil si urfolk som velger å ikke ha noe kontakt med omverden.

LES OGSÅIsolert stamme i Brasils jungel oppdaget av drone

Indianerne i Amazonas har i tusenvis av år forvaltet, beskyttet og beriket regnskogen. I dag er urfolkene organisert gjennom egne organisasjoner i alle de ni landene som er en del av Amazonas. Denne urfolksbevegelsen spiller en viktig rolle i kampen for at denne unike skogen skal overleve.

Mennesket spiser seg inn

Regnskogen.no skriver videre at det har tatt naturen millioner av år å bygge opp Amazonas, og at det har tatt menneskene et par generasjoner å ødelegge store deler av den.

Menneskene begynte å hogge ned skogen samtidig som Sør-Amerikas moderne stater vokste fram. Siden 1950-tallet er 18 prosent av Amazonas opprinnelige størrelse helt avskoget og opp til 50 prosent er delvis ødelagt. Dette skyldes i hovedsak et behov for større områder for landbruk og kvegdrift, olje- og gassutvinning, gruve- og tømmerdrift og ulike infrastrukturprosjekter.

Fantastiske nyheter for alle som elsker planeten. Trykk på deleknappen og hyll disse heltene i Amazonas! ❤️

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter