Har du begynt å trene, og opplever at vektnedgangen du hadde sett for deg ikke har vært som forventet? Da er du ikke alene – og danske forskere har funnet årsaken. Og det skyldes ikke at man spiser mer når man trener…
Januar er en populær måned for gode forsetter. Slankekur er en av dem. Vi har kommet gjennom en hel måned der det for mange har vært rene maraton fra matbord til matbord. I mange butikker, på kontoret og hjemme hos folk har det vært en stri strøm kjeks og kaker tilgjengelig som det ikke alltid er så lett å takke nei til. Når juletreet bæres ut og vi håpefulle går inn i et nytt år, er det mange som gleder seg til å knyte på joggeskoene og komme i gang med et litt aktivere og litt sunnere liv.
Under halvparten er normalvektige
Det å holde normalvekt er en flott måte å forebygge livsstilssykdommer. Og mer enn halvparten av nordmenn mellom 40 og 49 har helsegevinster å gå på her: Bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme. Tallene kommer frem i Folkehelserapporten til FHI.
Overvekt regnes som en kroppsmasseindeks (BMI) på 25 eller mer. BMI over 30 regnes som fedme.En høy BMI og et høyt midjemål, kombinert med en inaktiv livsstil og et usunt kosthold, øker risikoen for sykdommer som diabetes type 2 og hjertesykdom.
Brenne mer energi enn vi får i oss
I teorien er ikke det å gå ned i vekt noe “hokus pokus”: Man kan enten spise mindre, eller trene mer. Man må rett og slett endre forholdet mellom energien man putter inn i kroppen, og energien man forbruker.
En ny metaundersøkelse fra Københavns Universitet, som også er omtalt av VG, har sett nærmere på hvorfor personer som øker sin fysiske aktivitet ofte ikke lykkes med å oppnå den vektreduksjonen man har sett for seg.
– I teorien burde dette fungere, men vi har sett at i praksis er at vekttap ved økt mosjon ofte er lavere enn forventet. Det indikerer at det må eksistere en form for kompenserende mekanisme. Mange tror at når man trener mer, begynner vi også å spise mer, men det er ikke her skoen trykker, sier førsteforfatter på studien, Julie Marvel Mansfeldt, til VG.
Jo mer vi trener, jo mer ligger vi på sofaen
Det forskerne fant var at når vi trener, så kutter vi gjerne ned på andre hverdagsaktiviteter. Det kan være å slutte å sykle til jobben og heller ta buss. Hunden kan plutselig få litt kortere spaserturer enn den fikk før treningsregimet satte inn. Det å gi seg selv «påskjønnelser» i form av ekstra mat, var faktisk ikke spesielt vanlig.
Konklusjonen fra den danske studien er altså at jo mer vi trener – jo mer ligger vi på sofaen.
Fordi vi fortjener det?
Ifølge Julie Marvel Mansfeldt er denne tendensen vi har til å bevege oss mindre resten av tiden når vi trener sannsynligvis en blanding av fysiologiske og psykologiske mekanismer i oss.
– For det første kan kompensasjonen komme av at du rett og slett føler deg mer sliten etter en tur på treningssenteret. Men det er nok også en psykologisk faktor som spiller inn, et slags belønningssystem som slår inn og får oss til å føle at vi har fortjent å ligge på sofaen og droppe den lange turen med hunden eller ta bilen ned i supermarkedet i stedet for å sykle, forklarer Julie Marvel Mansfeldt i presentasjonen av studien på Københavns Universitet sine nettsider.
Synes du det er gøy å trene spiser du mindre
Forskerne fant også ut at personer som hadde en positiv følelse knyttet til fysisk bevegelse – som å føle glede og interesse for å trene – også spiste mindre og derfor også oppnådde større vekttap enn de som syntes treningen var et ork. og ikke særlig gøy.
– Dette viser at det psykologiske er viktig for om du lykkes med treningsprogrammet ditt eller ikke. Det peker også i retning av å finne den type trening som passer for deg, sier Julie Marvel Mansfeldt.