in

Statens helsetilsyn har gransket dødsfallet til Finn Christian Jagge: Sykehuset brøt ni lovparagrafer

Jagge

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge døde 8 juli 2020. Nå har Statens helsetilsyn gransket behandlingen på gastrokirurgisk avdeling på Ullevål sykehus.

Tidlig i mai skrev NRK at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) konkluderer med at dødsfallet mest sannsynlig ville vært unngått dersom alpinist og tidligere OL-vinner Finn Christian Jagge hadde fått effektiv antibiotikabehandling innen kort tid etter andre innleggelse.


«Finken» ble bare 54 år gammel. Det var kona til Finn Christian Jagge som formidlet den triste nyheten på Facebook.

Nå har også Statens helsetilsyn gransket dødsfallet til til Finn Christian Jagge. Helsetilsynet gransker alvorlig feilbehandling og dødsfall ved norske sykehus.

I sin foreløpige rapport skriver helsetilsynet at sykehuset brøt ni lovparagrafer i tre ulike lovverk under behandlingen av Finn Christian Jagge. Det rapporterer VG.

I rapporten skriver helsetilsynet:

«Saken har avdekket svikt i kvaliteten og pasientsikkerheten».

«Virksomheten har brutt egne faglige retningslinjer».

«Pasienten fikk forsinket behandling».

I sin foreløpige konklusjon skriver Helsetilsynet:

«Helsehjelpen var ikke forsvarlig».

Blant de mange lovbruddene Helsetilsynet beskriver i den foreløpige rapporten står det:

«Sykehuset har brutt egne faglige retningslinjer knyttet til behandling av sepsis (blodforgiftning).«

Tungt for familien

Moren til den tidligere OL-vinneren, Liv Jagge-Christiansen, lot seg i ettertid intervju av Se og Hør hvor hun fortalte om bakgrunnen for dødsfallet. Til magasinet forteller hun at alle trodde Finn Christian skulle bli frisk igjen.

– Vi trodde det gikk riktig vei. Han var hjemme i to dager etter at han ble akutt syk, sa hun.

Men slik ble det ikke. Han ble bare dårligere. Han ble innlagt på sykehuset med tarmslyng, og nå viser det seg altså at dødsfallet kunne vært unngått.

– De tar det selvsagt svært tungt at dødsfallet fremstår som unødvendig og kunne vært unngått. Men når dødsfallet først er en realitet og et faktum, så er de veldig glad for at det erkjennes at det foreligger en svikt – og at man har krav på erstatning, sier Tom Sørum til NRK. Sørum er advokat for Jagges kone, Trine-Lise Jagge, og deres to barn.

– De tar det selvsagt svært tungt at dødsfallet fremstår som unødvendig og kunne vært unngått. Men når dødsfallet først er en realitet og et faktum, så er de veldig glad for at det erkjennes at det foreligger en svikt – og at man har krav på erstatning, sa Sørum til NRK.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

AnneMa og Dundar

AnneMa falt for 33 år yngre Dündar – Hetses på grunn av aldersforskjellen

mobiltelefon

Dette var appene nordmenn brukte flittigst på 17. mai