Hjem Dyr Steinar fikk magisk møte med spekkhoggere – Se den fascinerende videoen

Steinar fikk magisk møte med spekkhoggere – Se den fascinerende videoen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Spekkhoggere, eller orcaer, er blant de mest imponerende skapningene i verdenshavene, og i Norge er vi heldige nok til å kunne observere disse majestetiske dyrene i våre egne fjorder og langs kysten. En som fikk et unikt «møte» med en flokk spekkhoggere er Steinar Våga.

Spekkhoggere er kjent for sin intelligens og komplekse sosiale strukturer, og de er ofte sett i jakt etter avorittbyttet sitt, niser. Spekkhuggernes migrasjonsmønster strekker seg fra Vesterålen til Stavanger, og de kan jevnlig sees i norske farvann, noe som gir en unik mulighet for naturinteresserte til å oppleve disse dyrene på nært hold.

Et uventet besøk

I Sveio, en nabokommune til Haugesund, fikk Steinar Våga (17) og hans familie en opplevelse for livet søndag ettermiddag. Spekkhuggere, hele 12 i tallet, svømte bare noen meter fra familiens brygge.

– Det er det kuleste jeg har sett, sier Steinar til VG.

Aldri før hadde han sett spekkhuggere, til tross for å ha vokst opp ved sjøen.

– Jeg har vokst opp ved sjøen. Det var ganske tøft, og veldig stort for meg, sier Steinar til VG om møtet.

Da Steinar først så spekkhuggerne, sendte han straks en video til familien sin, som kom løpende for å ikke gå glipp av synet. Også flere av Steinars naboer benyttet sjansen til å nyte synet av disse elegante dyrene.

spekkhoggere
Foto: Privat

Familien bestemte seg for å følge etter spekkhuggerne i båt da de begynte å bevege seg bort fra bryggen. Dette ga dem en enda bedre anledning til å observere dyrene på en trygg måte, samtidig som de respekterte spekkhuggernes rom og naturlige adferd.

En gruppe på 12 dyr

Eve Jourdain fra Norwegian Orca Survey har forsket på spekkhuggere og kunne ovenfor VG fortelle at hun kjenner igjen spekkhoggerfamilien.

– Det er en gruppe på 12 dyr – fire voksne hunner, mens resten er kalver og mødrene deres, forklarer Jourdain.

Ifølge Jourdain er det vanlig at spekkhuggere jevnlig beveger seg mellom ulike områder i søken etter mat, og at de ofte ses i Hardangerfjorden hvor denne gruppen sist ble observert før de dukket opp i Sveio.

Sikkerhet og Respekt i Møte med Natur

Selv om spekkhuggere er intelligente og vanligvis skiller mellom niser og mennesker, understreker Jourdain at det ikke er helt ufarlig å nærme seg disse kraftfulle rovdyrene.

– Jeg ville ikke sagt at det er hundre prosent ufarlig, sier Jourdain og anbefaler å ikke svømme i nærheten av spekkhuggere.

Det er avgjørende å respektere spekkhuggernes rom og være på vakt. Opplevelser som Steinars understreker verdien av våre naturlige skatter og viktigheten av å bevare dem for fremtidige generasjoner. Nedenfor kan du se den majestetiske videoen han filmet og publiserte på Facebook.

Spekkhuggere på nisejakt heilt i strankanten idag🙂. (Filma av Steinar Våga)

Posted by Odd Sverre Våga on Sunday, April 14, 2024
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com