lørdag, april 17, 2021

Stenger mindre grensestasjoner: Testplikt for alle som reiser inn til Norge

Mest lest nå

Covid-19-test blir obligatorisk for alle innreisende til Norge fra 2. januar.

I en pressemelding nyttårsaften opplyser Regjeringen at alle innreisende til Norge fra 2. januar plikter å teste seg for Covid-19.

– Testen skal gjøres så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst. De reisende må reise inn i Norge via grensestasjoner med testing, eventuelt til grensestasjoner med politikontroll, opplyser regjeringen.


Så langt mulig skal testing skje på flyplassen eller annen grensestasjon, opplyses det. Og det fremgår også av meldingen at flere mindre grensestasjoner vil bli stengt.

Les også: Derfor dør det færre i den andre korona-bølgen, til tross for at smittetallene er høyere

– Vi er nå dobbelt bekymret for importsmitte. Vi er både bekymret for utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå enn vi har her, sier statsminister Erna Solberg.

Det er anslått at den engelske varianten sprer seg lettere slik at reproduksjonstallet kan øke med 0,4.

Erna Solberg
Foto: Erna Solberg

– Hvis denne mutasjonen skulle blir spredt i Norge, vil det antakeligvis kreve en full nedstengning av samfunnet. Vi må gjøre det vi kan for å forhindre at den nye virusvarianten får fotfeste i Norge. Testing er den eneste måten å avdekke om reisende fra røde land bærer med seg dette viruset, sier Solberg.

Risiko for sprengt intensivkapasitet

Dersom det antas at R for Norge nå ligger rundt 1, vil introduksjon av den nye varianten kunne føre til en R på 1,4. I så fall vil Norges intensivkapasitet være overskredet i løpet av 4-5 uker. Kommunenes test- og smittesporingskapasitet vil være overskredet før dette.

Les også: Slik kan man avsløre om hosting er korona-hoste

– Vi er nødt til å begrense spredningen av virusmutasjonen så mye som mulig. Det er stor sannsynlighet for at mutasjonen kan komme til Norge også fra andre land enn Storbritannia. Kravet om obligatorisk test kommer i tillegg til ordningene vi allerede har etablert med krav om negativ test før innreise, innreiseregistrering og karanteneplikt, påpeker helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Unntatt fra testplikt

Barn under 12 år og personer i kritiske samfunnsfunksjoner, grensependlere, langtransportsjåfører og diplomater er unntatt fra testplikten.

Det nye tiltaket vurderes på nytt etter fire uker. Brudd på testplikten kan straffes med bøter.

Her finner du oversikten over hvilke grenseoverganger som vil være åpne fra 2. januar.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter