Hjem Helse Stjernekokk ut mot glutenhysteri: – Kan ikke spise brød men bestiller øl

Stjernekokk ut mot glutenhysteri: – Kan ikke spise brød men bestiller øl

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene inneholder gluten.

Noen er glutenintolerante, men det er ikke til å stikke under en stol at det har vært en markant økning blant folk som hevder de ikke tåler gluten de senere årene. Spesielt etter at reality-kjendisen Kourtney Kardashian gikk ut i People og fortalte at hun har kuttet all gluten og melk fra familiens kosthold – og hevder at det har gjort dem sunnere.

En av de som er litt lei noe mange mener har utviklet seg til et hysteri, er 25 år gamle Runa Kvendseth. Hun er en av de nye stjernene på den norske kokkehimmelen, og går ifølge Fredriksstads Blad ut mot allergihysteriet i Nettavisens podkast Stavrum & Eikeland.

– Mange gjester sier de har allergier, men de har ikke allergier. Mange kan ikke spise brød, men de bestiller øl. Det er provoserende, sier 25-åringen som kjemper om å bli norgesmester og vår neste representant i Bocuse d’Or når hun gjester podcasten.

– Det er mange «allergier» som egentlig ikke er allergier, slår hun fast i podkasten som også er omtalt av Nettavisen.

Glutenfri kost defineres ifølge NHI.no vanligvis som en kost uten hvete, rug, bygg, rughvete og spelt. Ved cøliaki foreligger intoleranse overfor gluten. Ved hveteallergi reagerer pasienten allergisk på hvete.

KokkeKarlas legat 2022 👩🏻‍🍳🔥Utrolig takknemlig og stolt! Tusen takk for tilliten, gleder meg til våren og nye eventyr! @matprisen @kokkekarlaslegat

Posted by Runa Kvendseth on Wednesday, November 16, 2022

Glutenintoleranse forekommer først og fremst blant hvite med nord-europeisk avstamning. Studier viser en forekomst av glutenintoleranse på fra 1:70 til 1:300.

Rundt 50.000 nordmenn lider av cøliaki. Per idag er løsningen for folk som faktisk har cøliaki å unngå kost som inneholder gluten. Et av disse produktene er øl. Så dermed er det altså ikke så rart at kokken stusser over gjester som kan drikke øl men ikke «kan «tåler» å spise brød…

LES MER

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com