Situasjonen kan endre seg, men FHI-Direktør Camilla Stoltenberg sier at de ikke planlegger å sette inn nye tiltak før jul.
Onsdag ble det registrert 5-710 koronasmittede i Norge. Trenden er stigende. 371 personer er ifølge VGs koronaoversikt lagt inn på sykehus, av disse er 118 til intensivbehandling. I løpet av siste uke er det registrert 67 koronadødsfall i Norge.
Aldri før har smitten vært så høy, og aldri før har så mange koronapasienter vært innlagt på sykehus som i desember. Omikronvarianten er i ferd med å etablere seg i Norge og vil om kort tid bli dominerende. Tidligere denne uken advarte FHI om at det om tre uker kan bli opp mot 90 000 og 300 000 smittede per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig
– I øyeblikket er omikron en stor trussel, fordi smittespredningen er så rask og mange kan bli syke samtidig. Da får vi problemer med å drifte helsetjenestene og samfunnet, og det vil ramme den enkelte hardt, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til TV 2.
Stoltenberg forteller at de er usikre på tallene i rapporten, men at modelleringer i Norge, Danmark og Storbritannia peker på samme utvikling.
– Grafene går rett til værs. Å gi et nøyaktig tall er vanskelig, men at mange vil bli smittet, er det ingen tvil om, sier hun til tv-kanalen.
Natt til onsdag trådte de skjerpede restriksjonene fra regjerningen i kraft. Det ble strengere regler for arrangementer og uteliv for voksne, i kulturlivet og på organiserte fritidsaktiviteter. Det ble også innført skjenkestopp over hele landet.
Til TV 2 sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg at situasjonen er svært usikker og at de kontinuerlig vurderer behovet for nye tiltak. Samtidig avviser hun at det er planen å innføre nye tiltak før jul.
– Men vi kan ikke utelukke noen ting. Her skjer endringene så raskt, sier hun og viser til at virusvarianten er svært smittsom og anslått å doble antall smittetilfeller hver andre eller tredje dag.
Dagbladet melder at antallet omikron-smittede i Danmark nå dobler seg annenhver dag, og utgjør allerede 20 prosent av smittetilfellene i landet. Nå anbefaler danske fagmyndigheter at regjeringen tar grep for å stagge den omfattende smittespredningen.
Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, fortalte torsdag kveld at smittede sykepleiere går på jobb på flere sykehjem i Danmark som følge av store kapasitetsutfordringer.
– Fra et helsefaglig standpunkt, er det ikke akseptabelt, men man må veie tingene opp mot hverandre. Alternativet er at man ikke har hender til å ta seg av de som virkelig har behov for pleie og omsorg, sier Petri ifølge avisa.