Hjem Nyheter Stor snøskredfare – slik velger du det trygge terrenget

Stor snøskredfare – slik velger du det trygge terrenget

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Snøskredet i Lyngen rett før palmehelga som krevde tre menneskeliv satte en dyster tone i påskefjellet, der det mange steder fortsatt er stor skredfare. Mye er gjort ved å velge det trygge terrenget.

Ni personer var i et turfølge som ble rammet av skred i Lyngen torsdag før palmehelgen. Tre av erfarne franske fjellfolk i turfølget omkom.

Utover påsken har farevarselet blitt tatt ned fra nivå fire, som er det høyeste nivået, flere steder. Men skredvarslingstjenesten Varsom.no har fortsatt farevarsel 3 en rekke steder i påskefjellet.

Vedvarende svake lag dominerer som skredproblem over det meste av landet. Vedvarende svake lag er farlige og uforutsigbare og kan dessverre holde seg ganske lenge. Det er veldig vanskelig å vurdere hvor det svake laget finnes siden det er skjult under overflaten.

De fleste stedene i landet er det betydelig fare for snøskred idet vi går inn i siste del av påsken 2022.

Opplever man sprekker og drønn i snødekket er det faretegn som må tas på alvor. Men vær obs på at fravær av faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt.

– Det du selv kan gjøre er å velge trygt terreng, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen Solveig Kosberg

Velg det trygge terrenget!

– Det eneste fornuftige denne påsken er å velge slakere terreng, i god avstand fra bratte fjellsider, sier Kosberg.

Relatert: Dette er de tre ulike typene snøskred – og slik utløses de

Lurer du på hvor det trygge terrenget er? Last ned Varsom-appen. I kartet kan du se hvilke områder som er bratte nok til at skred kan løsne (gult, oransje, rødt) og hvor utløpsområdene er, det vil si hvor skredene kan havne hvis de løsner (blått). Legg turen i områder som ikke er fargelagt!

Nord-Norge

Snøskredfaren ligger i dag på 3-betydelig de fleste områdene i Nordland, Troms og Finnmark. Sannsynligheten for å løse ut skred avtar litt de neste dagene, og noen steder kommer faregraden etter hvert ned på 2-moderat snøskredfare. Dessverre må vi fortsatt streve med vedvarende svake lag og det er svært vanskelig å vite hvor man kan løse ut skred.

– Så lenge vedvarende svakt lag er et skredproblem må man rett og slett unngå skredterreng for å være sikker på å unngå trøbbel, uansett faregrad, sier vaktleder hos Snøskredvarslingen Solveig Kosberg

Sør-Norge

– Det vil fortsatt være lett å løse ut skred i hele Sør-Norge de kommende dagene, og skredfaren holder seg på 3-betydelig, sier Kosberg.

Skredene kan noen steder bli svært store, særlig i leområder hvor det har lagt seg fokksnø/nysnø over et vedvarende svakt lag. Der sola kommer fram eller det regner vil det kunne gå noen store skred som løsner av seg selv.

Lengst sør, i regionene Vest-Telemark og Heiane vil skredfaren være moderat.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com