torsdag, februar 27, 2020
Forskning Stor studie: Er det en sammenheng mellom immunforsvaret og...

Stor studie: Er det en sammenheng mellom immunforsvaret og psykisk sykdom?

-

Forskere har lenge hatt mistenke om at immunforsvaret vårt og vår psykiske helse har en sammenheng. Derfor har en forskningsgruppe sett nærmere på saken og gått gjennom tidligere forskning på området. Der fant de fant store hull.

Michael Eriksen Benros er forskningsleder ved Psykiatrisk Center København. Han forteller at det har vært forbausende få studier på området. Av de 6571 studiene vi så på, fant vi bare 112 som så på spor fra immunforsvaret i ryggmargsvæsken hos pasienter med depresjon eller schizofreni, forteller han.

Forskerne skal sammenligne en stor gruppe friske og syke mennesker over flere år

Nå vil forskerne sammenligne en stor gruppe friske og syke mennesker. Noen av utfordringene vil være at studiene av ryggmargsvæsken har så mange metodeproblemer at det vil være vanskelig å finne sammenhengen mellom immunsystemet og psykiske lidelser. Man må undersøke grundig og være sikker på at det ikke bare stemmer for en mindre gruppe mennesker.

Skulle forskerne finne en sammenheng betyr ikke det at det ene forårsaker det andre: Skaper immunsystemet psykiske lidelser, eller oppstår reaksjonene fra immunsystemet på grunn av den psykiske lidelsen?

Foto: Pixabay

Mette Ødegaard Nielsen er forsker ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Hun forteller at legene allerede behandler en veldig liten gruppe psykiatriske pasienter med andre typer medisiner.

– Det er allerede en liten gruppe pasienter der vi vet at immunsystemet er gått til angrep på områder i hjernen fordi man mener at disse områdene ligner en bakterie. Disse pasientene behandles med en helt annen type medisiner enn andre. Det vil derfor ha en meget stor betydning for behandling fremover dersom nye studier nå finner flere undergrupper der immunforsvaret spiller en rolle, forteller Nielsen.

Utfordringer

Andre utfordringer forskerne står overfor, er å finne ut hvorfor immunsystemet skaper problemer i hjernen.

Det at immunsystemet tror at hjernen er en bakterie, er bare en av de tingene som kan skje.

Det kan også oppstå virkelige infeksjoner i hjernen, og i begge tilfeller vil immunsystemet reagere med en betennelsesreaksjon. Forskerne tror det henger sammen med den psykiske lidelsen.

Forskerteamet har nå tatt de første skrittene til et stort prosjekt i Region Hovedstadens psykiatri, «Psych Flame».

Benros forteller at alle som blir innlagt for første gang med begynnende psykoselignende symptomer, schizofreni eller depresjon, vil bli spurt om de har lyst på å delta i studien og finne ut om symptomene kan henge sammen med en betennelsestilstand i hjernen.

Kilde: Forskning.no

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...