Forsiden Forskning Stor studie: Er det en sammenheng mellom immunforsvaret og psykisk sykdom?

Stor studie: Er det en sammenheng mellom immunforsvaret og psykisk sykdom?

Forskere har lenge hatt mistenke om at immunforsvaret vårt og vår psykiske helse har en sammenheng. Derfor har en forskningsgruppe sett nærmere på saken og gått gjennom tidligere forskning på området. Der fant de fant store hull.

Michael Eriksen Benros er forskningsleder ved Psykiatrisk Center København. Han forteller at det har vært forbausende få studier på området. Av de 6571 studiene vi så på, fant vi bare 112 som så på spor fra immunforsvaret i ryggmargsvæsken hos pasienter med depresjon eller schizofreni, forteller han.

Forskerne skal sammenligne en stor gruppe friske og syke mennesker over flere år

Nå vil forskerne sammenligne en stor gruppe friske og syke mennesker. Noen av utfordringene vil være at studiene av ryggmargsvæsken har så mange metodeproblemer at det vil være vanskelig å finne sammenhengen mellom immunsystemet og psykiske lidelser. Man må undersøke grundig og være sikker på at det ikke bare stemmer for en mindre gruppe mennesker.

Skulle forskerne finne en sammenheng betyr ikke det at det ene forårsaker det andre: Skaper immunsystemet psykiske lidelser, eller oppstår reaksjonene fra immunsystemet på grunn av den psykiske lidelsen?

Foto: Pixabay

Mette Ødegaard Nielsen er forsker ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Hun forteller at legene allerede behandler en veldig liten gruppe psykiatriske pasienter med andre typer medisiner.

LES OGSÅ
Å lukte på stinkende promp, kan beskytte deg mot en rekke dødelige sykdommer
LES OGSÅ
Nytt studie avslører: Katter oppfører seg som sin eier

– Det er allerede en liten gruppe pasienter der vi vet at immunsystemet er gått til angrep på områder i hjernen fordi man mener at disse områdene ligner en bakterie. Disse pasientene behandles med en helt annen type medisiner enn andre. Det vil derfor ha en meget stor betydning for behandling fremover dersom nye studier nå finner flere undergrupper der immunforsvaret spiller en rolle, forteller Nielsen.

Utfordringer

Andre utfordringer forskerne står overfor, er å finne ut hvorfor immunsystemet skaper problemer i hjernen.

Det at immunsystemet tror at hjernen er en bakterie, er bare en av de tingene som kan skje.

Det kan også oppstå virkelige infeksjoner i hjernen, og i begge tilfeller vil immunsystemet reagere med en betennelsesreaksjon. Forskerne tror det henger sammen med den psykiske lidelsen.

Forskerteamet har nå tatt de første skrittene til et stort prosjekt i Region Hovedstadens psykiatri, «Psych Flame».

Benros forteller at alle som blir innlagt for første gang med begynnende psykoselignende symptomer, schizofreni eller depresjon, vil bli spurt om de har lyst på å delta i studien og finne ut om symptomene kan henge sammen med en betennelsestilstand i hjernen.

Kilde: Forskning.no

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet