Hjem Forskning Stor undersøkelse viser at kaffedrikkere lever lenger enn de som ikke drikker kaffe

Stor undersøkelse viser at kaffedrikkere lever lenger enn de som ikke drikker kaffe

Kaffedrikkere lever lengst, viser forskning. 

En undersøkelse som er offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine har fulgt 700 000 mennesker fra USA og ti Europeiske land over en tidsperiode på 16 år. Her har forskerne sett på blant annet sammenhengen mellom livslengde og kaffeinntak, og kommet fram til at de som drikker mye kaffe gjennomsnittlig lever lenger enn de som ikke gjør det. Alle deltakerne i undersøkelsen drakk allerede kaffe da undersøkelsen ble satt i gang.

Et av resultatene er at menn som drikker bare én enkelt kopp kaffe daglig i gjennomsnitt lever tre måneder lenger enn menn som ikke drikker kaffe. For kvinner ser det noe annerledes ut, og tallene viser at de lever i gjennomsnitt én måned lenger ved inntak av en daglig kopp kaffe.

Ved undersøkelsen slutt kunne forskerne fortelle at de europeiske kaffedrikkerne i løpet av den 16 år lange perioden hadde hatt sju til 12 prosent lavere risiko for å dø enn den øvrige del av befolkningen som ikke drakk kaffe.

Forebygger sykdommer

Konklusjonen er at kaffe tilsynelatende har en positiv effekt på helsen hos dem som drikker den, slik at den blant annet forebygger en rekke sykdommer.

En annen som også har forsket på området er forskningsoverlege Kjeld Hermansen ved Aarhus Universitetshospital i Danmark, og han forteller at det er flere fordeler ved å drikke kaffe jevnlig.

– Vi vet at det hos folk som drikker kaffe er en 25 prosent nedsettelse av risiko for diabetes, men også en betydelig nedsettelse av risikoen for Parkinsons sykdom. Av de større sykdommene kan man si at hjertekarsykdommer og slagtilfeller også er redusert hos de som drikker en del kaffe, forteller Hermansen i et intervju med dansk TV2.

Folk som drikker kaffe har 25 prosent nedsettelse av risiko for diabetes. Foto: Pixabay

Han har imidlertid ikke vært involvert i denne spesifikke undersøkelsen.

Undersøkelsen viser for øvrig at det er ingen forskjell i om man drikker vanlig kaffe eller en koffeinfri variant, så forskerne mener det må være andre stoffer i kaffen enn koffein som har den gode effekten på kaffedrikkeren. Hvilke stoffer det er vet forskerne foreløpig ikke, men spekulerer i om det kan være en form for antioksidanter som har den beskyttende effekten.

– I kaffe er det cirka 200 bioaktive stoffer som influerer på hele kroppen, og det kan være alle mulige sammensetninger i de forskjellige stoffene, sier Hermansen videre i intervjuet.

Gode nyheter for oss som elsker kaffe! Del gjerne artikkelen med andre kaffeelskere! 

LES OGSÅ: Forskning : 5 kopper kaffe om dagen er godt for helsen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com