SMS-svindel er blitt et stort problem og mange lar seg lure. I fjor økte antallet bedragerisaker med 66 prosent.
Tallene kommer fra en ny DNB-rapport om svindel og bedrageri og handler om det som ofte bare kalles SMiShing.
– Det er ikke rart at mange lar seg lure. Bedrageriene er veldig troverdige og mange legger seg tett opp til allerede eksisterende SMSer fra seriøse aktører, sier IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen.
Er det Politiet eller en svindler?
For eksempel har Politiet begynt å sende ut SMS til folk om at de må fornye passet sitt.
– Det er et helt supert tiltak, spesielt når det for mange er flere år siden de brukte passet sist. En SMS fra Politiet om å fornye er kjempefint, hvis det er de som kontakter deg, sier Tina Jerstad fra Tenerity, et selskap som hjelper folk som har blitt rammet av ID-tyveri.
Så fort en troverdig aktør kommer på banen med en SMS kan svindlere kjapt lage liknende varianter, men med lenker som sender deg på avveie.
– SMSen fra Politiet om å fornye passet inneholder ikke lenker, sier Tron Ingebrigtsen i Frende.
– Stadig flere eldre blir lurt
– Vi som jobber med dette ser at flere og flere eldre blir lurt av SMS-svindel. Mange klikker på tilsynelatende troverdige lenker i meldinger. De vil bare fikse det SMSen forteller dem at de har gjort feil, sier Tina Jerstad i Tenerity.
Svindlerne er ute etter er sensitive bank-, kort- og personopplysninger.
– Lykkes de kan de i verste fall tømme hele bankkontoen din, eller ta opp store lån med navnet ditt. Pengene gjøres gjerne om til kryptovaluta for å fjerne sporene, så sparepengene dine er søkk vekk, sier Jerstad.
– Det beste rådet mot denne typen svindel er å ikke klikke på lenker i SMS. Aldri. Ikke ring nummer som blir oppgitt i SMSer heller, uten å sjekke at nummeret faktisk tilhører de du tror, sier IT-sikkerhetssjefen i Frende.
– Vi ser at svindlere nå har begynt å få offeret selv til å ringe seg ved å oppgi et nummer i en SMS, sier Tina Jerstad fra Tenerity.
– Du er det beste forsvaret
Håpet er at du likevel klarer å gjennomskue den sleipe og troverdige svindelverdenen.
– Svindleren trenger at du gjør en feil før de kan tappe deg for penger. Hvis du ikke klikker på lenker, ikke oppgir detaljer på telefon eller på andre måter går i fella, kan de ikke ta deg. Da slipper du potensielt å bli et offer for ID-tyveri og ende med en tømt bankkonto, sier Tron Ingebrigtsen.
Ikke-listen som redder deg fra svindel
Du skal ikke
- klikke på lenker i SMSer
- svare på SMSen
- klikke på vedlegg i en SMS eller e-post
- logge inn på steder sendt til deg i en lenke
- oppgi passord til noen
- ringe opp et nummer du blir bedt om i SMS hvis du ikke er sikker på at nummeret tilhører den du tror
- la deg lure av formuleringer som røsker i følelsene dine. Eksempler: «Pakken er på vei, klikk her», «Det er mistenkelig aktivitet på kontoen din, ring oss så fort som mulig».
– Hvis du er usikker på om det er en ekte henvendelse er det greit å gjøre det på gamlemåten: Finn nummeret til den som oppgir seg for å ha sendt SMSen og ring dem for å spørre. Pust med magen og tenk deg om, spesielt hvis SMSen ber deg om å reagere på noe fort, sier Tina Jerstad.
– Og bruk alltid totrinnsverifisering på de digitale kontoene dine, sier Tron Ingebrigtsen.