Rød-grønne ordførere, Venstre, FrP, MDG, LO og NHO har en ting til felles: De vil ha slutt på skjenkestoppen.
Flere ordførere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet krever at skjenkeforbudet oppheves.
Én av dem er Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap). Han mener kommunene selv må få bestemme hvilke tiltak som settes inn og håper skjenkestoppen snart blir lettet på.
– I Tromsø har vi nå lite smitte og få innlagte. Med uforholdsmessighet blir tilliten til tiltakene redusert, sier Wilhelmsen ifølge Kommunal Rapport.
De står ikke alene. LO og NHO var allerede før jul ute og avdarte mot konsekvensene av skjenkestoppen.
Mange i hotell- og restaurantbransjen har fortsatt ubetalte regninger knyttet til tidligere nedstengninger. og mange har også mistet nøkkelpersoner i sine restauranter.
Tiltakene innebærer i praksis en nedstenging for mange, selv om det er lov å holde åpent, poengterer Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, overfor Nettavisen:
– Mange av næringene som har slitt gjennom hele pandemien får enda større problemer etter dette. Mange vil vanskelig kunne opprettholde bedriften. Summen av tiltakene vil ramme store deler av næringslivet. Utelivsbransjen, selvsagt, men også andre deler av næringslivet, på grunn av mer hjemmekontor og karanteneregler som strammes til.
MDG har ifølge VG tirsdag levert inn forslag i Stortinget om å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet, Frps Bård Hoksrud tar i Dagbladet til orde for at kranene åpnes umiddelbart, Fellesforbundets leder Jørn Eggum krever i Aftenposten at skjenkestoppen oppheves «så snart som mulig», mens SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ber regjeringen revurdere, skriver Bergens Tidene.
Lille julaften krevde SMB (Interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter) ifølge Bergensavisen å få innsyn i regjeringens beslutningsgrunnlag for innføringen av nasjonal skjenkestopp 13. desember.
De varslet også et mulig massesøksmål mot regjeringen, noe E24 meldte først.
Regjeringen fikk 14 dager på seg til å svare. Fristen går ut onsdag 5. januar.
BA skriver at jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen gjennom hele pandemien har etterlyst begrunnelser for hvilke vurderinger regjeringen gjør i forkant av innføringen av tiltak.
Alle tiltak skal forankres i smittevernloven. For å iverksette et så inngripende tiltak som skjenkestopp, kreves en klar medisinskfaglig begrunnelse.
– Det er helt uakseptabelt at offentligheten ikke får innsyn i dette, sier Marthinussen til BA.