in

Streikekaos på flyplassene – Folk frykter at sommerferien går i vasken

fly flyreise billetter reise Foto: JoshuaWoroniecki / Pixabay

Streik blant flyteknikere skaper køer på norske flyplasser. I tillegg står vi overfor en mulig pilotstreik i SAS og en mulig streik blant bakkemannskapet. Fortvilte kunder skaper telefonstorm på sentralbordet hos reiseforsikringselskapene.

Natt til lørdag ble 31 flyteknikere tatt ut i streik, dette har skapt noe forsinkelser og enkelte kanselleringer.

Fra 20. juni tas ytterligere 75 flyteknikere ut i streik. Ifølge Nettavisen tilsvarer dette en fjerdedel av alle flyteknikerne i Norge. I tillegg til flytekniker-streiken er det også fare for at piloter og bakkepersonell kan bli tatt ut i streik omtrent samtidig som flyteknikerne.

Dersom bakkemannskapet går ut i streik skjer det natt til tirsdag 21. juni. Det er i første omgang snakk om 160 flyarbeidere i Bergen og Trondheim.

29. juni kan 900 SAS-piloter gå ut i streik. Samtidig varsler flere europeiske Ryanair-ansatte streik fra 24. juni.

Også i utlandet er det kaos. NRK skriver at Lufthavnen i Brussel har kansellert alle flyvninger fra flyplassen mandag. Kanselleringen er på grunn av en nasjonal streik til fagforeningene.

Streiken påvirker flere flyselskaper, og skaper uro blant mange håpefulle som gjerne vil på sommerferie. Det merker reiseforsikringsselskapet Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

– Inngangen til årets sommerferie preges av passtrøbbel, flyplasskaos, kansellerte fly, ombookede fly og hetebølge. Som om ikke det var nok blir det streik blant flyteknikerne, og en mulig streik blant piloter i deler av SAS-systemet. Da sier det seg selv at kundene ringer, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If.

Han forteller at det koker på linjene, og at mange spør om hvilke rettigheter de har og hva forsikringen dekker, men at det naturlig nok ikke meldes inn mange skadesaker på dette.

– En forsikring dekker ikke streik. Det er ikke fordi vi ikke ønsker å hjelpe til, men fordi vi ikke skal blande oss inn i en arbeidskonflikt. Jeg tror de fleste skjønner at det hadde blitt helt feil, sier Handeland.

– Fordi dette ikke dekkes av forsikringen får vi ikke mange innmeldte saker. Det er flyselskapenes eget ansvar å booke deg om eller refundere pengene – selv om grunnen til kanselleringen er streik, sier han.

Selv om det er mange ekstraordinære faktorer som påvirker de reisende akkurat nå, som streik, flyplasskaos, passtrøbbel og kanselleringer, viser skadestatistikken at vi er på vei tilbake mot mer normale tilstander etter to år med pandemi.

– Akkurat nå er det avbestillinger, bagasjeforsinkelse og sykdom og skader på reise de fleste innmeldte sakene dreier seg om, sier Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring og If.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Slik møblerer du din utleiedel

Neste gang du sjekker inn på et hotell bør du være oppmerksom på denne svindelmetoden