mandag, oktober 26, 2020

Stress kan gjøre deg grå i håret

Mest lest nå

Kvinnen adopterer en pitbull. Hunden klarer ikke slutte å klemme henne

Kayla Filoon (20) jobbet frivillig ved siden av studiene som hundepasser ved et hundepensjonat for hjemløse hunder. En dag kom pitbullen Russ inn. Og...

At kroppen, huden og håret vårt eldes er en naturlig prosess som mange av oss ikke er særlig begeistret over. Er du en av dem som ønsker å utsette dette lengst mulig kan det være greit å være klar over at stress og livsstilen din påvirker aldringen mer enn du tror.

Er du ung og har allerede funnet noen grå hårstrå, eller synes du at håret raskt får flere og flere grå striper, så kan det faktisk komme av stress viser resultater fra en studie gjort av Harvard University i USA. Studien er publisert i tidsskriftet Nature.

Finner du uønskede grå hår? Stress ned. Foto: Pixabay

Overraskende funn

Studien ble gjennomført gjennom en serie eksperiment på mus. Forskerne utsatte dyrene for en rekke stressende situasjoner. Dyrene som ble utsatt for stress fikk etter hvert grå hår i pelsen. Stresset påvirket altså de pigmentskapende stamcellene, og skaden var permanent. Det vil si at om håret ditt har blitt grått, er det ingenting du kan gjøre for å fargen tilbake i hårstråene utenom å farge håret.


Studien har fått stor oppmerksomhet i store deler av verden, også i Norge, skriver KK.

– At stress påvirker somatiske stamceller slik som funnene i dette studie viser er interessant og overraskende sier Magne Bjørås, professor ved Institutt for klinisk og Molekylær medisin på NTNU til KK.

Han legger til at vi har ulike forutsetninger for å tåle stress, så om mindre stress kan forsinke aldringsprosessen kan være noe individuelt.

Det finnes mange grunner til å ikke stresse, men ønsker du ikke flere grå hårstrå med det første, er det altså en god grunn til å gjøre noen grep slik at du får en mindre stressende tilværelse.

LES OGSÅ: Har du blitt grå i håret? Gratulerer, da har du mest sannsynlig et langt og godt liv foran deg

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter