søndag, april 18, 2021

Strømprisene er normaliserte – men mange har fortsatt mye å spare mener Forbrukerrådet

Mest lest nå

Etter en periode med skyhøye strømpriser kan forbrukere nå vente seg mer normaliserte strømpriser igjen. Likevel tror Forbrukerrådet mange har mye å spare på å sjekke strømavtalen.

Store nedbørsmengder gjennom hele 2020 sikret rekordlave strømpriser. Dermed var det mange som fikk prissjokk i januar da godvær og sprengkulde sendte prisene rett i været.

I midten av februar opplyste Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Entelios, til E24 at han ikke fant noen høyere priser for Østlandet i sine strømpris-data enn det som ble observert midt under den verste sprengkulda. I Bergens-området måtte man tilbake til 2010 for å finne høyere strømpriser.


Tall fra kraftbørsen Nord Pool viser at prisene nå er lave over hele landet, og trolig vil holde seg lave i ukene fremover.

– Nå kommer vil til å ligge på 25 til 30 øre per kilowattime, som er normalt for denne perionden, sier kraftanalytiker Ole Marius Gloppestad i Sogn og Fjordane Energi til NRK.

Sjekk strømavtalen

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket anbefaler alle å sjekke strømavtalen sin mot avtalene som topper sammenligningstjenesten strømpris.no, som er Forbrukerrådets sammenligningstjeneste for strømavtaler.  

– Vi vet at mange sitter på unødvendig dyre avtaler og kan spare mye ved å bytte til et annet strømsalgselskap. Selve bytte er gjort på få minutter og fikses av selskapet, sier Blyverket på Forbrukerrådets nettsider

Byttet av strømavtale er kostnadsfritt, så lenge du ikke bryter bindingstiden i en fastprisavtale. Forbrukerrådet fraråder ellers å velge fastprisavtaler på mer enn et år.   

Undersøkelser Forbrukerrådet har fått gjennomført viser at de fleste forbrukere har et passivt forhold til strømavtalen sin. Kun en av to har byttet strømavtale de siste to årene, og kun tre av ti kjenner prisen på strømavtalen sin.

– Norske strømsalgselskaper gjør seg fete på kunder som sitter på dyre og dårlige avtaler, godt hjulpet av uforståelige prising av strømmen, manglende varslinger ved prisøkninger og aggressiv markedsføring, sier Blyverket som tror det er mye å spare for svært mange strømkunder.

LES OGSÅ:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter