Forsiden Nyttig Norsk forskning: Bruk av rengjøringsmidler kan skade lungene dine

Norsk forskning: Bruk av rengjøringsmidler kan skade lungene dine

Er du en av de som har støv på hjernen? Drar du stadig fram sprayflasken og sveiper kluten rundt i huset? Et rent hjem er vel og bra, men er man for ivrig med vaskekosten, så kan det gå kraftig utover helsen din, viser en studie fra Bergen.

Rengjøringsmidler kan faktisk være så skadelige at flittig bruk av slike kjemikalier tilsvarer  hele 20 sigaretter om dagen.

I den norske undersøkelsen, har forskere kikket nærmere på data fra 6.000 europeere, hvor det viste seg at kvinners lungekapasitet falt betydelig for hvert år, dersom de gjorde mye rent hjemme. Dersom kvinnene holdt på med rengjøring daglig, falt lungekapasiteten med det dobbelte, i tillegg til at flere kvinner utviklet astma.

Kvinner som arbeidet med vasking, hadde en reduksjon i lungekapasitet tilsvarende det å røyke 10-20 sigaretter daglig i 20 år. 

LES OGSÅ
Hvitløkstrikset som faktisk virker - tar av på nettet

Det er imidlertid ikke mulig å sammenligne rengjøring og røyking med tanke på hvor skadelig det er. Røyking øker blant annet risikoen for lungekreft, kols og hjerte- og karsykdommer, noe vasking ikke gir, sier Øistein Svanes som er doktorgradsstipendiat ved Klinisk institutt 2 på Universitetet i Bergen og førsteforfatter av studien.

LES OGSÅ
5 tips til hvordan du effektivt kan fjerne inngrodde hår

Foto: Pixabay

Hvordan redusere vaskingen?

En løsning kan faktisk være å la mennene ta seg av vaskingen. Forskerne fant nemlig ikke samme lungeskader hos menn som vasket mye. En årsak til dette kan være at kvinner er mer sårbare enn menn for kjemisk eksponering.

Så neste gang du vasker der det egentlig er rent – Du klarer du deg GODT med bare vann og klut! Reduser bruken av sterke kjemikalier.

Del gjerne artikkelen videre så flere kan bli klar over dette!

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...