fredag, februar 28, 2020
Nyttig Norsk forskning: Bruk av rengjøringsmidler kan skade lungene dine

Norsk forskning: Bruk av rengjøringsmidler kan skade lungene dine

-

Er du en av de som har støv på hjernen? Drar du stadig fram sprayflasken og sveiper kluten rundt i huset? Et rent hjem er vel og bra, men er man for ivrig med vaskekosten, så kan det gå kraftig utover helsen din, viser en studie fra Bergen.

Rengjøringsmidler kan faktisk være så skadelige at flittig bruk av slike kjemikalier tilsvarer  hele 20 sigaretter om dagen.

I den norske undersøkelsen, har forskere kikket nærmere på data fra 6.000 europeere, hvor det viste seg at kvinners lungekapasitet falt betydelig for hvert år, dersom de gjorde mye rent hjemme. Dersom kvinnene holdt på med rengjøring daglig, falt lungekapasiteten med det dobbelte, i tillegg til at flere kvinner utviklet astma.

Kvinner som arbeidet med vasking, hadde en reduksjon i lungekapasitet tilsvarende det å røyke 10-20 sigaretter daglig i 20 år. 

Det er imidlertid ikke mulig å sammenligne rengjøring og røyking med tanke på hvor skadelig det er. Røyking øker blant annet risikoen for lungekreft, kols og hjerte- og karsykdommer, noe vasking ikke gir, sier Øistein Svanes som er doktorgradsstipendiat ved Klinisk institutt 2 på Universitetet i Bergen og førsteforfatter av studien.

Foto: Pixabay

Hvordan redusere vaskingen?

En løsning kan faktisk være å la mennene ta seg av vaskingen. Forskerne fant nemlig ikke samme lungeskader hos menn som vasket mye. En årsak til dette kan være at kvinner er mer sårbare enn menn for kjemisk eksponering.

Så neste gang du vasker der det egentlig er rent – Du klarer du deg GODT med bare vann og klut! Reduser bruken av sterke kjemikalier.

Del gjerne artikkelen videre så flere kan bli klar over dette!

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Etter å ha blitt forlatt to ganger, fikk 11-åringen endelig en adoptivfar og et hjem

11 år gamle Anthony ble først forlatt av sine biologiske foreldre da han var to år gammel. Fire år gammel ble...

I dag fyller Thomas Numme 50 – se den herlige gratulasjonen fra Harald Rønneberg

"Jeg kunne ikke drømt om en bedre venn." Det skriver Harald Rønneberg i et innlegg på Instagram...

Kjære travle mennesker: – ta tilbake familiesammenkomstene

"Det har skjedd et dødsfall. Familiesammenkomster er i ferd med å svinne hen..." Slik starter innlegget til Alison...