søndag, mai 9, 2021

Studie: Derfor sier du feil navn til dine nærmeste

Mest lest nå

Hender det at du kaller et familiemedlem eller en venn for feil navn? Jonas, Lars – nei, jeg mener Erik. Mange har opplevd å gang på gang si navnet til alle familiemedlemmene sine før man endelig kommer til det rette navnet. En undersøkelse viser hva som skjer i hjernen når man gjør dette.

Det handler faktisk om følelser. Medlemmer av Noetiica Laboratory ved Dukes universitet har undersøkt dette fenomenet. De startet med det enkle spørsmålet: «Hvorfor er det alltid de vi kjenner best som vi klarer å blande sammen navnene på?

I en artikkel i Quartz forklarer forskerne at dette er et fenomen som kalles «misnaming». Forskerne ønsket å finne ut hvorfor mange så ofte kaller sine kjære for feil navn.


Foto: Pixabay

Mødrene sier oftest feil 

De startet med å samle 1700 mennesker og spurte dem om de noen gang hadde blitt kalt feil navn eller om de hadde kalt noen andre ved feil navn. De fant deretter ut hvilke bånd som det var mellom de involverte. De oppdaget at de vanligste «synderne» var foreldre, og aller oftest mødrene som ved en feiltagelse kalte barna sine for et av søsknene sitt navn.

LES OGSÅForskernes konklusjon: barn arver intelligensen fra mor

Ifølge forskerne lager hjernen rett og slett et slags kartotek, der den deler inn menneskene vi kjenner i forskjellige kategorier, avhengig av hva slags relasjon vi har til dem. På grunn av dette blir det noen ganger feil når vi prøver å hente informasjon fra den samme «mappen» i hjernen.

Dette forklarer forskerne: På et slags minnekort forbinder moren barnet sitt med søsknene sine. Når hun skal huske navnet på sønnen sin, er det mye mer sannsynlig at hun kaller han for datteren sitt navn enn en kollega sitt fordi hun assosierer barna sine med hverandre. Det er sjelden at man kaller barnet sitt for sin kollega sitt navn eller omvendt.

Virker det kjent? 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter