For de som er deprimert kan et kjæledyr lindre mange av symptomene, i følge et nytt studie. 

Det er britiske Independent som skriver om den nye forskningen som er gjort på mennesker med depresjon.

Studiet som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Psychiatric Research sier at et kjæledyr kan lindre symptomer hos mennesker som lider av alvorlig depresjon og spesielt i de tilfellene hvor legemiddel eller psykoterapi ikke har særlig effekt.

De portugisiske forskerne, Jorge Mota Pereira och Daniela Fonte, baserte studiet sitt på 80 mennesker som falt under denne kategorien. Gjennom studiet konkluderte de med at mange av personene hadde bedre effekt av antidepressiva dersom de fikk seg et kjæledyr, skriver The Independent.

En tredjedel ble bedre 

Da forskningsprosjektet startet ble alle de 80 menneskene tilbudt å ta til seg et kjæledyr. 33 personer takket ja. Av disse valgte 20 personer å få en hund, 7 valgte katt, de andre valgte et annet dyr.

Deltakerne fikk selv velge om og hvilket dyr de skulle ha. Foto: Pixabay

Studiet varte i 12 uker og etter 4 og 8 uker gjorde man en tester på alle personenes depresjonssymptomer. Da studiet var gjennomført kunne forskerne konkludere med at en tredjedel av gruppen som takket ja til et kjæledyr hadde fått mildere symptomer på depresjon gjennom de 12 ukene.

Forskerne sier i publiseringen at kjæledyr kan ha positiv innvirkning på vanlig behandling av depresjon.

Ikke alle er overbevist 

Alle er imidlertid ikke like overbevist av studien. Christian Jarrett som skriver for British Psychological Society Research Diegets mener at deltakerne ikke skulle fått valget om man skulle ta til seg et kjæledyr eller ikke. Det skulle vært tilfeldig hvem som fikk et dyr, skriver han.

– Kanskje var det noe annerledes med personligheten eller de sosiale forholdene hos de som valgte å takke ja til et kjæledyr, skriver han.

Han mener at det kan ha vært andre faktorer som gjorde at akkurat denne gruppen ble bedre.

Hva tror du? Om du har tro på at kjæledyr kan motvirke depresjon så del gjerne artikkelen!