Hjem Forskning Studie konkluderer: Melk fra kyr som fôres med gress er bedre for miljøet enn soyamelk

Studie konkluderer: Melk fra kyr som fôres med gress er bedre for miljøet enn soyamelk

Forskere undersøkte miljøpåvirkningen fra forskjellige melkeprodukter og fant at det å bytte fra soyamelk til kumelk kan redusere avskoging.

Eksperter fra University of Nottingham og Sustainable Food Trust har publisert en studie gjengitt i Daily Mail som konkluderer med at det er mer bærekraftig å drikke melk fra kyr som fôres på gress enn å drikke melk fra soyabønner.

Dersom man fôrer en ku med en kilo soya vil den ifølge forskerteamet kunne produsere 70 liter melk, mens en kilo soya som innsatsfaktor til soyamelk vil kun gi halvannen liter soyamelk.

Et annet og svært viktig element i studien er at soya ofte dyrkes på avskoget land. I store deler av Sør-Amerika hugges det ned store arealer med regnskog ned for å kunne dyrke soya for salg til melke- og matproduksjon. Teamet mener at en lavere etterspørsel etter soya vil bidra til å redusere den ulovlige avskogingen.

Soyamel brukes også i kufôr:

– Melk produsert fra melkekyr som går på diett med innhold av soyabønner er mer bærekraftig enn drikkeprodukter direkte fra soyabønnene, skriver teamet i rapporten.

Richard Young, som er en av forfatterne av studien sier at deres beregninger ikke tar hensyn til andre produkter i fôr gitt til britiske melkekyr, men påpeker at fôret ofte også inneholder palmemel som kommer fra plantasjer som ligger på nylig avskoget land. Selv om det tas med i beregningen mener han det fortsatt vil være mer miljøvennlig å drikke melk fra ku enn soyamelk.

Til tross for at kyr fôret med soya er bedre for miljøet enn mennesker som drikker soyamelk, mener forskerne at det aller beste er å utelate soya helt:

Patrick Holden fra Sustainable Food Trust sier at vi ved å la kyr på beite på gress produserer mat og drikke av høy kvalitet. Studien anbefaler at bruk av lokale alternativer til soya- og palmemel bør vurderes, da det vil bidra til å redde regnskoger ved å redusere etterspørsel etter agroprodukter som dyrkes i områder som er utsatte for illegal avskoging.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com