in ,

Studier linker koronasykdom til økt risiko for diabetes

Selv om man har sluppet unna med milde symptomer som følge av coronavirussmitte, så står man i større fare for å utvikle diabetes. 

En stor studie publisert i tidsskriftet The Lancet Diabetes & Endocrinology i mars viser et økt antall tilfeller av diabetes hos folk som har vært smittet av covid-19. Ifølge den ledende forskeren bak studien, Ziyad Al-Aly, er ikke verdens helsevesener forberedt på arven etter covid-19. Dette skriver ABC Nyheter.

– Når denne pandemien omsider er over sitter vi igjen med covid-19s dystre arv – kroniske sykdommer, sier Ziyad Al-Aly til det vitenskapelige tidsskriftet Nature.


En ny studie viser at folk som har vært smittet av covid-19 har opptil 40 prosent større sjanse for å utvikle diabetes opp til ett år etter de ble smittet. 

Ifølge forskerne økte sjansen blant alle alvorlighetsgrader av sykdommen, men den var desto høyere hos dem som hadde utviklet alvorlig sykdom.

– Selv folk som kun utviklet milde symptomer, og som ikke er arvelig belastet eller allerede sto i fare for å utvikle diabetes, hadde økt sjanse for å utvikle sykdommen, sier Al-Aly til Nature.

En ny studie viser at folk som har vært smittet av covid-19 har opptil 40 prosent større sjanse for å utvikle diabetes opp til ett år etter de ble smittet. 

Gitt det ekstraordinære antallet covid-19-tilfeller globalt – 480 millioner bekreftede tilfeller og stadig flere – kan den beskjedne økningen i diabetesrisiko tilsvare en drastisk økning i antall personer diagnostisert med sykdommen over hele verden, hvis de observerte trendene stemmer, sier epidemiolog ved Baker Heart and Diabetes Institute i Melbourne, Jonathan Shaw, til Nature.

– Når vi markerer to år etter starten av pandemien, fortsetter vi å lære om den fulle virkningen av dette viruset og dets potensial til å forårsake langsiktige bivirkninger, inkludert diabetes,» sier direktør for Diabetes Research Institute Dr. Camillo Ricordi , til Healthline.

Dagsavisen skriver at Covid-19 kan gi betennelse i noen av cellene i bukspyttkjertelen som lager insulin. Det kan være svaret på hvorfor noen utvikler diabetes etter koronainfeksjon, mener forskere ifølge avisa The Guardian.

LES OGSÅ: Forskerne står uten svar: Flere norske barn får diabetes

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Barna ble skilt av rus – nå leter Hans Olav (52) leter etter sin ukjente bror

Klarer du å se uglen i dette bildet? Hvor lang tid brukte du?