in ,

Supertirsdag, og hva det betyr for amerikansk politikk

Den store vinneren i natt var Joe Biden. Her avbilet i Texas. Kilde: Vox

Natt til onsdag var det supertirsdag. En særdeles spennende dag for alle som følger amerikansk politikk, da denne dagen på mange måter avgjør hvilke kandidater som vil være relevante frem til sommerens demokratiske konvensjon.

Det var primærvalg i 14 delstater. De viktigste her er California, Texas, Virginia, og Nord-Carolina. Det var forventet at det vil være tett mellom Bernie Sanders og Joe Biden, spesielt etter Pete Buttigieg og Amy Klobuchar droppet ut, og offentlig støttet Joe Biden. Delstatene som står for valg er California, Utah, Colorado, Minnesota, Texas, Oklohoma, Arkansas, Tennessee, Alabama, Virginia, Nord-Carolina, Vermont, Massachussets, og Maine.

Avbildet er delstatene som står for valg. Delstatene i lilla er stater Biden har vunnet (fått flest delegater), og delstatene i lilla er stater Sanders har vunnet. De skravere statene (California og Maine) har fortsatt ingen klar vinner. Kilde: New York Times.

Resultatene er som følger: Biden har fått flest stemmer (og flest delegater) i delstatene Alabama, Nord-Carolina, Tennessee, Virginia, Texas, Oklohoma, Arkansas, Minnesota og Massachussets.

Sanders har vunnet tre delstater, hans hjemstat Vermont, Utah, og Colorado. Han vant også i California, som er den viktigste delstaten i landet, siden der er det flest delegater å vinne.

Så langt har primærvalget virkelig godt i favør av Joe Biden, som muligens overrasker en del av de som har fulgt valget. Momentet Biden har fått etter både seieren i Sør-Carolina, og Buttigieg og Klobuchar støtte, har resultert i gode resultater spesielt i delstater på østkysten.

Momentet Sanders fikk etter å ha vunnet de tre første primærvalgene (Iowa, New Hampshire og Nevada) er nå rett og slett forduftet. Det er åpenbart at den moderate fløyen av det demokratiske partiet har utarbeidet en ufattelig effektiv strategi for å feie sosialdemokraten av banen.

Det er vanskelig å si om Sanders fortsatt har støtten han trenger for å eventuelt bli den demokratiske kanidaten, men det er helt sikkert at Sanders ikke vil få mesteparten av delegatene på hans side, noe som han virkelig trengte for å overstyre den demokratiske nominasjonskomitéen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Ny trend blant ungdommer. Lege advarer: – Kan være livsfarlig

8 viktige vaner positive mennesker har – og som flere av oss burde kopiere