Hjem Fremhevet Svensk forskning på Nær-døden-opplevelser: Pasienter overbevist om liv etter døden

Svensk forskning på Nær-døden-opplevelser: Pasienter overbevist om liv etter døden

Når hjertet stopper, går kroppen inn i dyp bevisstløshet på få sekunder. Ingen aktivitet vises på EEG-maskinen, og alle reflekser opphører. Likevel rapporterer noen som har blitt gjenopplivet etter hjertestans, om sterke opplevelser. Ved Halland sykehus i Sverige har forskere undersøkt dette fenomenet nærmere.

Anders’ møte med kjærligheten

I 2016 møtte overlege Hans Zingmark 30 pasienter som hadde overlevd hjertestans det året. Fem av dem delte opplevelser om å ha «vært på den andre siden». En av dem var 74 år gamle Anders, som Zingmark selv var med på å gjenopplive. Under en hjertestans hadde Anders gått inn i et «fint mørke» og gjenopplevd livet sitt, fylt av kjærlighet og lyse minner om foreldrene sine.

Tidlig en lørdag morgen i 2016 kom Anders til legevakten med hjerteinfarkt. Hjertet hans stanset, og legene begynte umiddelbart med hjerte- og lungeredning. Etter et minutt og 40 sekunder våknet Anders og ropte:

– Å, jeg sovnet visst.

Zingmark svarte: «Ja, det kan man si.»

Opplevelser som ikke kan forklares medisinsk

Ti uker senere fortalte Anders i et dybdeintervju at han under hjertestansen hadde følt en utrolig kjærlighet i møte med foreldrene sine. Han beskrev også hvordan han hadde gjenopplevd sitt liv i en ufattelig fart og husket detaljer fra lenge siden.

– Det bare boblet ut av ham. Han var som en vulkan, sier Zingmark til svenska Dagbladet.

En forandret oppfatning av livet

nær-døden-opplevelse
Svensk studie har sett på nær-døden-opplevelser. Foto: Canva

De som opplever nær-døden-opplevelser, får ofte et nytt syn på livet. Anders følte at mennesker hadde uendelig med tid under opplevelsen, men merket en forskjell da han kom tilbake til livet. Han, og de andre pasientene Zingmark intervjuet, ble overbevist om at livet fortsetter etter døden.

– Alle hadde tidligere ment at det ikke finnes noe før eller etter livet, og at livet er en tilfeldighet. Etterpå var de overbevist om at det fortsetter etter døden, forteller Zingmark.

Den svenske studien om nær-døden-opplevelser ble utført på Halland sykehus i Sverige.

Støtte fra tidligere studier

Funnet stemmer overens med en tidligere nederlandsk studie som viser at omtrent 18 prosent av de som overlever hjertestans, opplever nær-døden-opplevelser. Professor emeritus i palliativ medisin, Peter Strang, forklarer at slike opplevelser kan gi pasientene en dyp følelse av ro og redusere dødsangst.

nær-døden-opplevelse
Mange med nær-døden-opplevelser kan få en følelse av at de ser seg selv «fra oven». Foto: Canva

Strang har også hørt pasienter i livets siste stadier fortelle om besøk fra døde slektninger. Disse synene, som ofte oppstår den siste uken før døden, gir pasientene ro og reduserer angst.

– Synene blir en avgjørende hendelse for pasienten, sier Strang.

En dør åpen for aksept

Verken Zingmark eller de intervjuede pasientene knytter nær-døden-opplevelsene til religion.

– Jeg brenner for disse menneskene, sier Zingmark.

– Jeg synes helsevesenet bør gi aksept for at opplevelsene deres eksisterer.

  1. Luke
  2. Scott
  3. mary

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com