Den siste tiden har en ny og svært farlig måte å ruse seg på spredt seg blant ungdommer i Sverige.

Metoden består i at man blander en eller annen form for leskedrikk med hostemedisin, en blanding populært kalt for «lean». Dette er en blanding som kan ha den sideeffekten at den fører til åndenød, og i verste fall døden. Det er SVT som melder dette.

Politiet i den svenske byen Karlstad har hørt om flere eksempler på denne metoden å ruse seg på, hvilket har gjort de nå ønsker å gå offisielt ut med en advarsel før det er for sent.

– Vi har ikke selv støtt på dette ennå, men urolige pårørende hvis barn har vært i kontakt med dette. Vi har derfor valgt å gå ut med dette nå, forteller Daniel Östling, politiassistent i områdespolitigruppen i Karlstad til SVT.

Mistet syn og tale

Advarselen kommer etter at to ungdommer som kom i kontakt med rusmiddelet på en fest måtte behandles på sykehus.

– Den ene skal ha mistet både synet og taleevnen, og ikke kunne gå, forteller Daniel Östling til SVT.

Ungdommen skal også ha fått hjernerystelse og ikke vært kontaktbar da vedkommende ble fraktet bort i ambulansen. Den andre ungdommen fikk bare lettere symptomer på forgiftning og slapp sykehusopphold, men foreldrene skulle følge opp hvis det ble verre.

På grunn av disse tilfellene vil politiet i Karlstad advare andre ungdommer om at det å blande leskedrikk og medisin kan være livsfarlig, og oppfordrer foreldrene til å følge med på hva barna deres ruser seg på.

Mange hostemedisiner har den effekten at de bedøver luftveiene for å lindre hoste og kløe i halsen, og ved overdose kan man rett og slett bli så bedøvet at man slutter å puste. Noe som medfører kvelning og i verste fall døden for den det gjelder.

Del denne artikkelen slik at andre også får øynene opp for denne nye metoden å ruse seg på, slik at vi kanskje kan unngå tilsvarende tilfeller i Norge.

Loading…