Forsiden Nyheter Svensk politi advarer mot ny metode å ruse seg på. Ungdommer mister...

Svensk politi advarer mot ny metode å ruse seg på. Ungdommer mister syn og tale

Den siste tiden har en ny og svært farlig måte å ruse seg på spredt seg blant ungdommer i Sverige.

Metoden består i at man blander en eller annen form for leskedrikk med hostemedisin, en blanding populært kalt for «lean». Dette er en blanding som kan ha den sideeffekten at den fører til åndenød, og i verste fall døden. Det er SVT som melder dette.

Politiet i den svenske byen Karlstad har hørt om flere eksempler på denne metoden å ruse seg på, hvilket har gjort de nå ønsker å gå offisielt ut med en advarsel før det er for sent.

– Vi har ikke selv støtt på dette ennå, men urolige pårørende hvis barn har vært i kontakt med dette. Vi har derfor valgt å gå ut med dette nå, forteller Daniel Östling, politiassistent i områdespolitigruppen i Karlstad til SVT.

Mistet syn og tale

Advarselen kommer etter at to ungdommer som kom i kontakt med rusmiddelet på en fest måtte behandles på sykehus.

– Den ene skal ha mistet både synet og taleevnen, og ikke kunne gå, forteller Daniel Östling til SVT.

LES OGSÅ
Legen hadde sin første dag på jobb da hun fant det utenkelige i en pasients øre
LES OGSÅ
Les familiens rørende minneord etter Kim Andre (34) og sønnen Benjamin (7) som døde i en togulykke i Danmark

Ungdommen skal også ha fått hjernerystelse og ikke vært kontaktbar da vedkommende ble fraktet bort i ambulansen. Den andre ungdommen fikk bare lettere symptomer på forgiftning og slapp sykehusopphold, men foreldrene skulle følge opp hvis det ble verre.

På grunn av disse tilfellene vil politiet i Karlstad advare andre ungdommer om at det å blande leskedrikk og medisin kan være livsfarlig, og oppfordrer foreldrene til å følge med på hva barna deres ruser seg på.

Mange hostemedisiner har den effekten at de bedøver luftveiene for å lindre hoste og kløe i halsen, og ved overdose kan man rett og slett bli så bedøvet at man slutter å puste. Noe som medfører kvelning og i verste fall døden for den det gjelder.

Del denne artikkelen slik at andre også får øynene opp for denne nye metoden å ruse seg på, slik at vi kanskje kan unngå tilsvarende tilfeller i Norge.

Dan Åsen Hansen
Dan har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2017. Skribent med lang erfaring innenfor faget. Jobber også som pressefotograf.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet