Hjem Historisk Svenske arkeologer fant utrolig skatt fra vikingetiden

Svenske arkeologer fant utrolig skatt fra vikingetiden

av Anne C. Olsen

En 1000 år gammel sølvskatt som inneholder flere vakre halsringer, armringer og mynter er blitt oppdaget i Viggbyholm i Täby, utenfor Stockholm.

– Dette er noe du sannsynligvis bare opplever en gang i livet, sier Maria Lingström ved Arkeologerna i en pressemelding. Arkeologarna er en del av Statens historiska museer i Sverige.

Skatten ble funnet under en arkeologisk utgraving av en vikingtidsbosetning i Täby utenfor Stockholm, et område som antas å ha vært bebodd i flere hundre år.

Arkeologene har funnet mer enn 20 hus og bygninger, og de tidligste stammer fra rundt 400 e.Kr. Stedet har hatt aktivitet videre inn i vikingtiden (800–1050 e.Kr.) og tidlig middelalder.

Skatten som nå er funnet lå begravet under det som en gang var et tregulv i en bygning. Myntene lå i en pose laget av lin, og sammen med smykkene var de plassert i en liten keramikkkrukke.

Arkeolog Maria Lingström undersøker den forhistoriske gården i Viggbyholm. Foto: Arkeologene

– Da jeg begynte å forsiktig fjerne halsringene én etter én, fikk jeg denne ekstraordinære følelsen av «det bare fortsetter å komme og komme». Totalt var det åtte høykvalitets halsringer, ekstraordinært godt bevart til tross for at de ble laget og deponert for nesten tusen år siden. De så nesten helt nye ut, forteller Maria Lingström.

Keramikk-krukken rammet ikke bare halsringene – i den lå også to armringer, en ring, to perler og 12 myntsmykker (mynter brukt som smykker).

Hvorfor innbyggerne valgte å gjemme noen av sine mest verdifulle gjenstander og begrave dem i bakken, er foreløpig uklart, men arkeologene har flere teorier.

– En vanlig tolkning er at folk gjemte og begravde skattene sine i vanskelige og turbulente tider. Vi har ennå ikke fått undersøkt om det var tilfellet her, sier arkeolog John Hamilton.

Hele skatten. Foto: Acta Konserveringscentrum AB

Myntene er et perfekt eksempel på de vidtrekkende forbindelsene og den blomstrende handelen som preget vikingtiden.

Flere mynter er av europeisk opprinnelse, og kommer fra land som England, Böhmen og Bayern. I tillegg var det også fem arabiske mynter, såkalte dirhams, i skatten. En av de europeiske myntene er ekstremt sjelden og ble preget i byen Rouen, i Normandie, Frankrike. Det dateres til omtrent det 10. århundre e.Kr. Ifølge professor Jens Christian Moesgaard ved Stockholms universitet har denne typen mynter tidligere kun blitt identifisert ut fra tegninger i en bok fra 1700-tallet.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.