fredag, februar 28, 2020
Nyheter Svenske Rafael ville bekjempe terrorismen – reiste til Nord-Syria

Svenske Rafael ville bekjempe terrorismen – reiste til Nord-Syria

-

For seks år siden var han den første fremmedkrigeren fra Europa som deltok i kampen mot IS, og i dag vender han tilbake til Nord-Syria for å fortsette kampen mot terrorisme. 

– Jeg sluttet meg til den kurdiske forsvarsstyrken YPG for første gang i byen Kobane i 2014, som ligger nordøst i Syria, forteller Rafael Kardari til Sosialnytt.

YPG er en kurdisk forsvars enhet i Nord-Syria (også kjent som Rojava), som har vært den mest effektive militærstyrken på bakken i kampen mot IS og andre jihadist-grupper. 

Selv er han født og oppvokst i Sverige, men har kurdisk bakgrunn. Han forteller at de kurdiske røttene betyr mye for han, og mener dermed det er en selvfølge for han å forsvare landet sitt. 

Så brutaliteten gjennom videoklipp

Kardari forteller at han bestemte seg for å reise da han så videoer av brutaliteten i Nord-Syria.

– Jeg valgte å bli med i YPG da jeg så videoklipp der noen barn ble henrettet av IS-soldater. Dette fikk meg til å ville kjempe mot dem, forteller han. 

Den svenske kurderen har vært i kamp med den kurdiske styrken i flere år, og forteller at han har reist ofte mellom Sverige og Nord-Syria. 

Foto: Privat

– Jeg har reist frem og tilbake fem ganger, og nå er jeg her for sjette gang. Har familie, venner og jobb som jeg ikke kan forlate, så derfor kan jeg ikke bli her for godt, forteller han.

Som en del av den kurdiske styrken, har han vært i fronten under de harde kampene i den nordlige delen av Syria, blant annet i Kobane, Jaza, Tel hamis, Sere Kanye, Tel Abyat og Suluk. Under kampene mot IS og andre jihadist-grupper har Kardari mistet flere medsoldater.

– Jeg har mistet mange kamerater dessverre, og jeg vet ærlig talt ikke hvordan jeg bearbeidet alt. Kanskje jeg har sterk psyke eller noe, sier han.

Bekymret over situasjonen 

Ifølge Kardari har tyrkiske styrker angrepet flere kurdiskkontrollerte byer siden oktober 2019, blant annet Tel Tamir, hvor Kardari befinner seg i skrivende stund. Han forteller at de sivile er svært bekymret og redde for at IS skal ta over området ved hjelp av tyrkiske styrker, og dermed sette deres liv og fremtid i fare. 

– Situasjonen er under kontroll. YPGs strategi og deres flinke soldater gjør at fienden ikke kan ta over her, selv om de prøver daglig. Tyrkiske styrker bomber sivile med fly og prøver å skremme oss, men vi beskytter oss i bunkere og forlater ikke området. 

– Vi er her nå og kommer til å beskytte dem, legger han til.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Etter å ha blitt forlatt to ganger, fikk 11-åringen endelig en adoptivfar og et hjem

11 år gamle Anthony ble først forlatt av sine biologiske foreldre da han var to år gammel. Fire år gammel ble...

I dag fyller Thomas Numme 50 – se den herlige gratulasjonen fra Harald Rønneberg

"Jeg kunne ikke drømt om en bedre venn." Det skriver Harald Rønneberg i et innlegg på Instagram...

Kjære travle mennesker: – ta tilbake familiesammenkomstene

"Det har skjedd et dødsfall. Familiesammenkomster er i ferd med å svinne hen..." Slik starter innlegget til Alison...