onsdag, mai 19, 2021

Rikard (28) døde av korona. De hjerteskjærende ordene til lillebror rører sterkt

Mest lest nå

21. mars feiret brødrene Rikard Andersson (28) og Viktor Winterqvist (27) den internasjonale dagen for Downs syndrom med «rockesocker». Dagen etter fikk Rikard feber. Forrige uke måtte lillebror Viktor ta farvel med «Kong Rikard».

Rikard ble raskt dårligere, og en drøy uke etter han fikk feber, ble han lagt inn på akutten.

– De konstaterte at han ikke hadde noe lungekapasitet igjen. Coronaen hadde tatt lungene hans, det var ingen vei tilbake, sier lillebroren til Dagbladet. Det var Aftonbladet som først skrev om saken.


Kort tid etter innleggelsen, nærmere bestemt den 2. april, fikk familien en telefon. Rikard hadde bare timer igjen å leve. Hele familien dro til sykehuset for å ta farvel.

– Det var ubeskrivelig. Jeg ønsker ikke min verste fiende å se noen forfalle sånn som brodern gjorde. Det gikk raskt. Veldig raskt. Det er utrolig vanskelig å se at en vanligvis så frisk person ikke får puste, sier Viktor.

Sterke ord 

Viktor har delt et innlegg på Facebook hvor han minnes storebroren sin. I innlegget som har fått tusenvis av delinger skriver han:

«Du må ikke bare bli et tall i Covid-19 statistikk.

Du var den første i aldersgruppen 20-29 til å dø, i hele Sverige.

Men du er ikke bare et tall i statistikken.

Du var en av folket i Sörmland, den 24 person til 27… Eller 27 til 35 person i hele Sörmland som døde. Men hvem bryr seg om statistikken…

Fordi du ikke bare var en av statistikken.

Du var Rikard Andersson. Storebroren min. Kong Rikard. Du var den store dusten og jeg var den lille dusten. Du var familiens sta lille okse! Selve ertepinnen. Et genuint forbilde for så mange.
Mens jeg skriver dette, tenker jeg at mange ord jeg bygger min tale og språk med i dag, er dine ord. Som du har laget. Ikke bare ord for den saks skyld heller. Måten å leve på hvis du vil kalle dem det. For mange av ordene beskriver hvilken livspartner du var.

Mitt ønske er at jeg var halvparten så sta og sterk som deg, for å kunne ha den holdningen «jeg bryr meg ikke om å ha det vondt» her i livet.
For akkurat nå gjør de vondt. Å vite at jeg aldri kommer til å kødde med deg, og så som du likte å ta tilbake. Faen, hvor du kunne rote din drittunge!

21 mars rocket du og jeg med forskjellige sokker. Vi monterte den nye datamaskinen din. 12 dager senere er du borte.

Du døde 2 april, 28 år gammel. En måneden fra 29-årsdagen din. 

Jeg ser deg fortsatt i øynene mine når du ligger der på sykehuset. Oksen du både var i sjelen og hjertet, som kjempet. Men Covid-19 hadde allerede tatt lungene fra deg. Aldri i livet om du kunne komme deg. Selv om du trodde helsepersonellet bare «køddet» med deg, vil jeg også takke disse menneskene som hjalp Rikard og oss i denne vanskelige tiden. At vi fikk være der for ham, når han våknet og så opp. » Jeg er her dust!» ropte jeg til deg, du ble rolig og la hodet ned igjen og prøvde å hvile. Du var så trøtt… Men når du så opp var vi der.

Og her sitter jeg i dag, vasket hendene for en stund siden med blåbærsåpen som du kjøpte til meg, for du vet hvor mye jeg elsker «bluååbääääääääär»
Jeg drakk en motbydelig blåbær og limebrus før og kunne fremdeles høre latteren din.

oppussing blir ikke det samme uten deg.
grilling blir ikke det samme uten deg.
Disney-filmer blir ikke det samme uten deg.
krepsefest eller kreps blir ikke det samme uten deg.
Ingenting blir det samme uten deg.

Du var ingen som konge av England, din Disney-nerd. Du var en ekte konge, Rikard.

Rikard, Covid-19 «Corona» tok livet ditt fra oss. Jeg var bekymret for deg og våre eldre da jeg hørte om risikogruppene. Men trodde aldri du skulle bli truffet.
Så tenk på Rikard når du skal handle, står i kø til kassa eller skal besøke noen. Ta myndighetene på alvor. Følg rådene deres. Denne sykdommen er ikke et spill, jeg har sett hva den gjør med en person. Bare fordi du ikke er syk noen andre kan få og hvis du er syk, bli hjemme. Og vær så snill, fortsett med å vaske hendene… Hvorfor fortsetter vi ikke med det selv «etter» Corona? Jeg har litt blåbærsåpe om noen vil ha.

Du er ikke bare et tall i statistikken

Du er kong Rikard. Elsket for alltid av familien din ❤️»

– Han var ung og frisk

Rikard hadde en medfødt hjertefeil. Men den ble leget for mange år siden. Viktor forteller at han var bekymret for broren da koronaviruset brøt ut i Sverige. Men han hadde aldri trodd at det skulle gå så galt.

– Han var jo så ung og frisk. Selv om jeg var bekymret, var det så uventet at han skulle bli smittet. Han var så isolert i livet sitt fra før av. Det er vanskelig å tro at en så isolert person kan bli syk, sier han.

– Jeg som lillebror så opp til min storebror, og han så opp til meg. Vi hadde et utrolig sterkt bånd, han og jeg. Det er ufattelig – livet kommer aldri til å bli det samme uten ham, sier han videre.

Foto: privat

Droppet beskyttelsesutstyret

Nå må hele familien i karantene etter at de tok farvel med Rikard på sykehuset uten beskyttelsesutstyr.

– Vi hadde ikke kunnet sitte der med beskyttelsesutstyr heller, da hadde ikke brodern sett eller hørt oss. Dumt som det kanskje var, så var det nødvendig for brodern. Han var 28 i kroppen, likte øl og whisky, men han var et barn i sinnet. Og man forlater ikke et barn, sier Viktor.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter