Bruk av mobiltelefon på skoler har de siste årene vært et hyppig debattert tema. Flere land har lagt ned forbud, og nå kan det samme skje i Sverige. 

Høsten 2018 skrev vi om Frankrike som innførte totalforbud mot mobiltelefon i skolen.

Den franske kunnskapsministeren Jean-Michel Blanquer begrunnet forbudet med barnas beste.

– Vi vet i dag at det er et fenomen som heter skjermavhengighet. Et fenomen hvor man overbruker mobiltelefonen. Hovedoppgaven vår er å ta vare på barna. Det er helt fundamentalt innenfor utdannelse, og denne loven gjør at vi kan fokusere på det, sa han til den franske nyhetskanalen BFMTV.

Kan bli forbud i Sverige

På fredag skrev Aftonbladet om det svenske partiet Liberalerna som nå ønsker forbud mot alle mobiler i klasserom. Og de er ikke de eneste av Sveriges politiske partier som ønsker et slikt forbud.

LES OGSÅ: Denne læreren vil ha ro i klasserommet – alle elevene må legge mobilene i et låsbart skap

Socialdemokraterna hadde som valgløfte å forby mobiltelefoner i grunnskolen, og i mars skrev Magdalena Andersson, finansminister, på Facebook:

«Vi socialdemokrater vil ta bort alle hinder for elevens muligheter til å kunne klare skolegangen og forme sin fremtid.» 

Norsk professor roper varsku

Tidligere har vi skrevet om den norske professoren Einar Duenger Bøhn som mener det burde innføres aldersgrense på mobiltelefoner.

Burde man forby mobiltelefoner på norske skoler?

– Det er satt aldersgrense på røyking, gambling og andre ting som kan være avhengighetsskapende. Alle er enige om at smarttelefon er avhengighetsskapende. Hvorfor det ikke er aldersgrense på smarttelefon? Det lurer jeg på, sa han til NRK.

Til NRK sier den norske professoren at mobiltelefoner er som sigaretter for barn, altså like vanedannende.

Hva mener du? Burde man innføre forbud mot mobiltelefoner i norske skoler? Trykk i så fall på deleknappen!

Loading…