Forsiden Nyheter Svenskene vil forby mobiltelefon i skolen - burde Norge gjøre det samme?

Svenskene vil forby mobiltelefon i skolen – burde Norge gjøre det samme?

Bruk av mobiltelefon på skoler har de siste årene vært et hyppig debattert tema. Flere land har lagt ned forbud, og nå kan det samme skje i Sverige. 

Høsten 2018 skrev vi om Frankrike som innførte totalforbud mot mobiltelefon i skolen.

Den franske kunnskapsministeren Jean-Michel Blanquer begrunnet forbudet med barnas beste.

– Vi vet i dag at det er et fenomen som heter skjermavhengighet. Et fenomen hvor man overbruker mobiltelefonen. Hovedoppgaven vår er å ta vare på barna. Det er helt fundamentalt innenfor utdannelse, og denne loven gjør at vi kan fokusere på det, sa han til den franske nyhetskanalen BFMTV.

Kan bli forbud i Sverige

På fredag skrev Aftonbladet om det svenske partiet Liberalerna som nå ønsker forbud mot alle mobiler i klasserom. Og de er ikke de eneste av Sveriges politiske partier som ønsker et slikt forbud.

LES OGSÅ: Denne læreren vil ha ro i klasserommet – alle elevene må legge mobilene i et låsbart skap

LES OGSÅ
Moren glemte babyen i bilen mens hun spiste frokost med venner – kunne gått veldig galt

Socialdemokraterna hadde som valgløfte å forby mobiltelefoner i grunnskolen, og i mars skrev Magdalena Andersson, finansminister, på Facebook:

LES OGSÅ
Fikk beskjed om ikke å komme for nær selungen – måtte avlives

«Vi socialdemokrater vil ta bort alle hinder for elevens muligheter til å kunne klare skolegangen og forme sin fremtid.» 

Norsk professor roper varsku

Tidligere har vi skrevet om den norske professoren Einar Duenger Bøhn som mener det burde innføres aldersgrense på mobiltelefoner.

Burde man forby mobiltelefoner på norske skoler?

– Det er satt aldersgrense på røyking, gambling og andre ting som kan være avhengighetsskapende. Alle er enige om at smarttelefon er avhengighetsskapende. Hvorfor det ikke er aldersgrense på smarttelefon? Det lurer jeg på, sa han til NRK.

Til NRK sier den norske professoren at mobiltelefoner er som sigaretter for barn, altså like vanedannende.

Hva mener du? Burde man innføre forbud mot mobiltelefoner i norske skoler? Trykk i så fall på deleknappen!

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet