mandag, november 23, 2020

Svenskene vurderer totalforbud mot telefonsalg. Burde Norge gjøre det samme?

Mest lest nå

Du kjenner sikkert følelsen. Du benker deg ned foran fjernsynet for å kose deg med yndlingsprogrammet ditt, eller kanskje du står i dusjen, og så ringer telefonen.

Men det er ikke svigermor som ringer for å koseprate, det er en telefonselger, som ønsker å selge deg et produkt du ikke ønsker å kjøpe. Ingen stor sak, kanskje, men for mange kan det være utrolig irriterende å bli avbrutt midt i det man driver med, bare for å takke nei og legge på.

I Norge kan man heldigvis reservere seg mot denne type henvendelser, men hvorfor skal man selv gjøre noe aktivt for å unngå å bli oppringt til alle mulige passende og upassende tider? Hva om det heller ble innført et totalforbud, slik at man heller må gå aktivt inn og registrere seg for å nettopp kunne motta telefoner fra telefonselgere.


Ønsker forbud

I Sverige viser en undersøkelse utført av Norstat at hele 74% av de spurte ønsker seg et forbud, og 85% mener at telefonsalg rammer personer som allerede er utsatt økonomisk, og ikke klarer å si nei og dermed ender opp med produkter de hverken har råd til, bruk for eller på annen måte ønsker. Det skriver Nyheter24.

Energiselskapet Tibber, som står bak undersøkelsen, har derfor nå startet en underskriftskampanje for å få slutt på uønsket telefonsalg en gang for alle.

telefonsalg
Svært mange finner telefonsalg irriterende og plagsomt. Foto: Canva

Etter at det svenske forbrukerprogrammet «Plus» tok opp problematikken rundt telefonsalg, som spesielt rammet eldre og folk med språkproblemer, ble det vedtatt en lov som sier at muntlig aksept ikke lenger er gyldig men at kunden må aktivt gå inn og bekrefte kjøpet med en digital signatur.

LES OGSÅTelefonsvindleren sa at datamaskinen hennes hadde virus. Svaret hennes tok tyren ved hornene

Hvorvidt dette har hatt en ønsket effekt er det for tidlig å si noe om, og argumentene for og mot er mange.

Hva tenker du om telefonsalg? Burde det også i Norge vurderes et totalforbud, eller i det minste innføres digital signering ved telefonsalg på lik linje med Sverige? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter