Mens Norge gikk for en strategi der vi stengte ned barnehager og skoler i et forsøk på å stoppe epidemien, har Sverige hatt som mål å bygge flokkimmunitet. Livet i Sverige har stort sett gått som normalt.
I Sverige har syke og folk i risikogruppen fått beskjed om å holde seg hjemme, mens samfunnet ellers har fungert som normalt. Den svenske strategien gikk ut på at opptil 50 prosent av befolkningen kunne bli smittet, men at de fleste bare ville få milde symptomer. På den måten ville de bygge flokkimmunitet.
Nå melder Sveriges Radio Ekot at det finnes bekreftede eller mistenkte tilfeller av koronavirus ved hver tredje aldersbolig i Sverige. Det skriver Dagbladet.
Har mislykkes
Nå erkjenner Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ved Folkhälsomyndigheten at deres korona-strategi delvis har mislyktes. Under en pressekonferanse ble han konfrontert av Sveriges Radio om Sverige har lyktes i å holde koronasmitte borte fra aldersboliger og sykehjem.
– Nei, det har vi åpenbart ikke gjort. Det er veldig uheldig, for det er jo akkurat det vi forsøker å forhindre på alle mulige vis, svarte Anders Tegnell ifølge Aftonbladet.
Over 90 kommuner rapporterer smitte
Ifølge radioprogrammet har minst 90 kommuner rapportert om bekreftede koronatilfeller eller mistenkte koronatilfeller ved sine boliger. Bare i Stockholm er det bekreftet smitte ved minst 29 aldersboliger.
I løpet av uka har 43 kommuner opplyst at de har hatt bekreftede tilfeller ved kommunens aldersboliger, og ytterligere 51 opplyser om mistenkte tilfeller.
Nå har den svenske regjeringen innført et totalforbud mot å besøke eldre i Sverige de neste månedene.
Dødstallene øker
Torsdag morgen, er det registrert 282 dødsfall relatert til koronaviruset i Sverige. Bare det siste døgnet, er det registrert 43 dødsfall.
Det er påviste 5466 tilfeller av koronasmitte i Sverige. Det siste døgnet er det registrert i underkant av 500 nye smittetilfeller.
I alt 429 koronapasienter mottar intensivbehandling på sykehus.
LES OGSÅ: Er den svenske strategien den rette?