Hjem Nyheter Sverige får 18 millioner doser vaksine – Bent Høie om når Norge kan forvente vaksine

Sverige får 18 millioner doser vaksine – Bent Høie om når Norge kan forvente vaksine

På lørdag slapp svenskene nyheten om at Sverige kan få opptil 18 millioner doser vaksine mot Covid-19. Dette skal kunne dekke hele befolkningen og svenskene håper å starte vaksineringen fra nyttår.

Den nasjonale vaksinekoordinatoren, Richard Bergström forteller til Dagens Nyheter at man regner med at alle svensker er vaksinert i løpet av neste år eller 2022.

– Dersom disse vaksinene fungerer, og er sikre, er det mulig at vi kan ha vaksinert alle som vil i løpet av neste år eller i begynnelsen av 2022, sier han.

Aftonbladet skriver at man vil begynne vaksinen i nabolandet fra januar og februar. Da de første vaksinene kanskje ikke er effektive for alle pasientgrupper, kan det drøye til 2022 før alle innbyggerne er vaksinert.

Vaksinen mot Covid-19 nærmer seg. Foto: Canva

Hva med Norge?

På fredag holdt helseminister Bent Høie en pressekonferanse hvor han fortalte at smitten i Norge igjen har flatet ut. Han fortalte også at man har et håp om at den første vaksinen i Norge vil være godkjent rundt juletider, og at man forhåpentligvis kan begynne å vaksinere nordmenn fra januar 2021.

– Til jul nærmer vi oss sannsynligvis en godkjenning av første vaksine og de første dosene kan forhåpentligvis være klare på nyåret, sa helseministeren.

Det jobbes på spreng mot å finne en vaksine som er effektiv, og ifølge VG er det nå 8 vaksiner som er i siste testfase, og som testes ut på tusenvis av mennesker.

8 råd fra Høie

Helseministeren brukte også helgen på å lage en liste over råd til nordmenn som ønsker å feste i disse koronatider. På Facebook skriver han:

«Du trenger ikke stoppe festen for å stoppe smitten. Her er mine åtte festråd for høy stemning og lav smittefare!»

Nedenfor ser du helseministerens råd:

1️⃣ Når festen begynner: Ønsk gjestene velkommen med en skvett sprit. (Håndsprit, altså.)
‍‍
2️⃣ Sørg for at det ikke er flere personer på festen enn at dere greier å holde minst en meter avstand. Hvis du har mange venner, arranger flere små fester i stedet for en stor. Nå får du endelig tid til å snakke med alle!
‍‍
3️⃣ Husk å holde en meter avstand – både i sofaen og på dansegolvet. Nå får du endelig vist fram hvor godt du tar deg ut og hvor bra du danser!
‍‍
4️⃣ Ikke drikk av hverandres flasker eller glass. Nå slipper du endelig andres leppestiftmerker på glasset og andres smuler i flaska!
‍‍
5️⃣ Gi hver festdeltaker en egen tallerken med mat eller snacks slik at ikke alle spiser av samme fat. Nå slipper endelig de som spiser sakte at godsakene blir spist opp av dem som spiser fort!
‍‍
6️⃣ Legg fram tørkepapir på badet. Nå slipper endelig gjestene å tørke hender på buksa når håndkleet har blitt vått og ekkelt!
‍‍
7️⃣ Når festen er slutt: Si ha det til gjestene med en skvett sprit. (Håndsprit, altså.)
‍‍
8️⃣ Husk at meteren blir kort hvis promillen blir høy. Holder du meteren lang og promillen lav, kan du våkne etter festen og være klar for en ny dag!
‍‍
PS: Ikke gå på fest når du er syk. (Ikke når du er småsyk, heller.)

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com