Hjem Nyheter Sverre M. Fjelstad: Mannen som brakte naturen inn i stua er død

Sverre M. Fjelstad: Mannen som brakte naturen inn i stua er død

Forfatteren og naturfotografen Sverre M. Fjelstad har gått bort, 93 år gammel. Mange generasjoner har vokst opp med hans bilder og stemme, som brakte naturen nærmere oss alle.

Familien bekrefter dødsfallet ovenfor NRK.

Allerede som ung gutt skrev Fjelstad om naturen i Nordstrands Blad. Han ble oppdaget av fotografen og zoologen Per Høst og bidro som fotograf i hans prisbelønte film «Same-Jakki» på 1950-tallet. Dette la grunnlaget for hans senere arbeid i NRK, hvor han skapte sitt eget TV-program «Naturmagasinet», som senere ble til «Ut i naturen». Mange av disse filmene ble også vist i utlandet, blant annet i USA, hvor selskapet SBS kjøpte 15 episoder om norsk natur i 1983.

Bekymret for verdens villmark

Da Fjelstad fylte 90 år, uttrykte han sin dype bekymring for verdens villmark i et intervju med Aftenposten. Han mente at menneskeheten måtte kontrolleres for å bevare de siste restene av villmarken.

– Det er så usigelig trist. Og det vil slå kraftig tilbake på oss selv, sa han, og understreket behovet for strengere lover og mer vern.

Sverre M. Fjelstad hadde en spesiell tilknytning til Østmarka i Oslo, hvor hans far kom fra plassen Katisa ved Nøklevann. Fjelstad var svært glad i dette området og ble i 2010 utnevnt til æresmedlem i Østmarkas Venner for sin verdifulle innsats. Han bidro blant annet til å gjenopprette en beverstamme der hvor den tidligere hadde sitt naturlige leveområde.

Sverre Fjelstad med familie, Østmarka. Foto: Digitalt Museum sine arkiver

Gjennom sitt lange liv skapte Fjelstad over 100 filmer for NRK, og både gjennom TV og radio ble folk kjent med hans innlevende fortellinger om naturen. Fra tiurleik i Østmarka til elgens livssyklus og dyreliv under fjerne himmelstrøk, hans engasjement og kjærlighet for naturen var tydelig.

Bidrag til litteratur og bladet Villmarksliv

Fjelstad ga ut 27 bøker, hovedsakelig basert på egne opplevelser med natur og ville dyr i Norge, Asia, Afrika og Amerika. Sammen med forfattere som Jens Bjørneboe og Dagfinn Grønoset bidro han også flittig i bladet Villmarksliv, som fylte 50 år i 2022. Mange husker også hans faste spalte «Naturen rundt oss» i Aftenpostens A-magasinet, hvor han delte sine innsikter og opplevelser.

Fjeldstad med programmet «Ut i naturen» på NRK. Foto: Skjermdump NRK

Sverre M. Fjelstad etterlater seg en arv som inspirerte mange til å verdsette og beskytte naturen. Hans liv og arbeid minner oss om viktigheten av å bevare det ville og vakre i verden.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com