in ,

Svindler ber eldre mann om å oppgi bankID på telefon – hør svaret som hylles av tusenvis

Flere og flere mennesker blir utsatt for forskjellige svindelmetoder gjennom telefonen. De fleste av oss kjenner til svindlerne som ringer og utgir seg for å ringe fra Microsoft. Nå har bedragere begynt å ringe i påskudd av at det er banken din som skal ha tak i deg. 

Felles for de fleste slike svindelmetoder er at bedrageren vil ha deg til å gi informasjon om deg selv. Det kan være ved at de ber deg om å logge inn på datamaskinen og klikke på lenker de sender deg, eller de kan være som i dette tilfellet, at de ber deg om å oppgi passordet til bankID.

Det svenske politiet har publisert en video som viser et opptak som er gjort da en eldre svensk mann fikk en slik oppringning. Men denne mannen hadde ingen planer om å la seg lure. Nå har tusenvis av mennesker over hele Norden hørt opptaket.

Du er en j**** idiot 

Svindleren ringer og sier at han jobber i mannens bank. Han forteller at de nå skal oppdatere sikkerhetssystemene og at han derfor trenger at den eldre mannen identifiserer seg med bankID.

Svindleren er godt forberedt, og det er lett å forstå at mange mennesker faller for dette trikset. Men den eldre mannen i dette tilfellet er ikke lettlurt.

Etter noen minutters samtale tenner mannen på alle plugger da han blir bedt om å oppgi bankID.

«Du er jo en stor jævla idiot. Tror du jeg er dum i hodet? Hva? Tror du at jeg skal logge inn og legge ut min bankID på nettet?» sier han.

Mange blir lurt

Selv om samtalen det svenske politiet har publisert er morsom, inneholder den også et varsku om hvor lett det er å bli lurt.

– Mange eldre ønsker ikke å være uhøflig, og det utnytter bedrageren. Legg på telefonen eller lukk igjen døren, sier Helene Ramsmo fra politiet i Gøteborg til Expressen.

Politiet advarer også på Facebook mot å oppgi informasjon eller passord over telefon. 

«Aldri oppgi passord eller bankID til mennesker som kontakter deg. Ingen seriøse aktører vil be deg om dette via telefon.

Svindel gjennom falske telefonsamtaler øker kraftig og mange taper pengene sine fordi de lures til å oppgi kontoinformasjon eller koder til banken. 

LES OGSÅ: Politiet stoppet en bil som kjørte vinglete. Fikk fullstendig sjokk da de så hvem sjåføren var

Selv om du føler deg sikker og har mye kunnskap om dette, kan det være andre som trenger dette tipset. Del gjerne innlegget med dine Facebookvenner.»

Nedenfor kan du høre samtalen politiet har publisert. Følg også oppfordringen; del saken videre slik at flest mulig unngår å bli svindlet av slike bedragere!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Folk trosset bonden og parkerte på jordet hans – Til slutt fikk han nok

barnekreft

Tre jenter med kreft poserer sammen på bilder hvert år – det siste bildet har et viktig budskap