Hjem Historier fra livet Sykdommen har gitt henne hundrevis av svulster – Folk spør henne hvorfor hun har fått barn

Sykdommen har gitt henne hundrevis av svulster – Folk spør henne hvorfor hun har fått barn

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mercedes Christesen (52) lider av nevrofibromatose type én. Ifølge skandinavias største helsenettsted, NHI, er det en medfødt sykdom som kan påvirke en rekke organer.

Symptomene varierer derfor mye fra person til person. De fleste tegn på sykdommen viser seg allerede i barnealderen.

I og med at mange ulike organer kan være involvert i sykdommen, vil symptomene kunne variere mye fra person til person. Det er vanlig med karakteristiske hudforandringer, såkalte café-au-lait-flekker, i tillegg er små svulster i huden vanlig. Det er det Mercedes har fått.

Da hun fikk diagnosen som 19-åring hadde hun bare fire eller fem svulster. Men etter at hun fikk barn, 29 år gammel, så hun en eksplosjon av svulstene. De kom over hele kroppen, også i ansiktet.

Mercedes sier at hun ikke visste at tilstanden var genetisk da hun fikk de to døtrene sine som i dag er 27 og 24 år. Hun var full av skyldfølelse da de begge ble diagnostisert med tilstanden.

I dag har Mercedes 200 svulster over hele kroppen.

Da sykdommen blomstret opp etter den første barnefødselen, nektet hun å gå ut av hjemmet –  bortsett fra når hun skulle gå på jobb. Men dette endret seg da døtrene fikk diagnosen – da nektet hun å gjemme seg.

– Etter at barna mine ble diagnostisert, innså jeg at jeg ikke kunne gjemme meg. Da ville døtrene mine vil lære at det de har er skammelig. Jeg endret syn, jeg ville ikke at de skulle være selvbevisste om hvordan de så ut, sier hun til Daily Star.

Men hun opplever stadig vekk at folk spør henne sårende spørsmål:

– Det er minst et dusin mennesker som har spurt meg hvorfor jeg har fått barn. Det gjør vondt. Det gjør meg sur, det er ikke deres sak. Ville de sagt det til noen som har diabetes eller bærer brystkreftgenet, sier Mercedes.

I intervjuet forteller hun ellers at ingen noen gang fortalte henne at det var en sjanse for at hun kunne gi tilstanden, som er en kromosomfeil, videre til barna sine.

Døtrene er ikke like hardt rammet som moren, og hun håper at de aldri vil bli det.

Men hun tøffer seg opp for døtrene sine, og forteller at hun er bevisst på å prøve å ikke møte negativitet med negativitet.

– Da jeg var på matbutikken med datteren min kom en kvinne kom bort til meg og sa at om hun hadde sett ut som meg, så ville hun tatt livet av seg. Jeg måtte holde datteren min tilbake og sa at da er det bra du ikke gjør det

Mercedes har vært gift med ektemannen Rodney (58) i 14 år og sier at han får henne til å føle seg vakker – selv med svulstene.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com