in

Sykehjem kutter i maten for de eldre – Bløtkake bare ved runde dager

Vi er vel alle enig om at eldre burde ha det så godt som mulig i sine siste år. Vi vet at mat er en av de tingene som skaper livsglede, og det er derfor trist når vi nå leser at Ullern helsebygg gjør kutt i matbudsjettene til sine eldre.

Bløtkake bare ved runde dager

Det er nesten så vi skulle tro det var en aprilspøk når vi leser i Abc nyheter at Ullerud helsebygg i Frogn kommune kutter ned på budsjettet for mat til de eldre. Avisen skriver at de eldre nå bare vil få bløtkake ved runde dager. Man vil ikke like ofte få dessert og varm lunsj.

– Å kutte varm lunsj betyr ikke at de eldre aldri vil få varm lunsj. Det er varm lunsj fra sentralkjøkkenet som ikke blir levert nå. Det er fullt mulig å lage en omelett eller suppe på avdelingen. Mange gjør det til sine beboere. Jeg vil absolutt ikke ta fra folk saft eller brus, om det er nødvendig for å få i dem væske. Og kaker får de, bare litt mindre enn før, sier enhetsleder Ane Nordskar ved Ullerud helsebygg til Dagbladet.

Klønete notat 

Saken som har skapt enorm debatt de siste dagene var egentlig ment som et internt notat om eldremat i Drøbak. Notatet ble gjengitt i Akershus Amststidende, noe som satte fyr på debatten.

Ane Nordskar forteller til Dagbladet at justeringene ikke skal gå ut over matgleden. Foto: Ullerud Helsebygg

Ane Nordskar som er enhetsleder for Ullerud Helsebygg forteller til Dagbladet at notatet aldri var ment for offentligheten og at man burde formulert seg annerledes.

– Vi kaller det en justering, ikke innsparing. Hadde notatet vært ment for offentligheten, skulle det vært skrevet annerledes. Det ble litt klønete.

Se til Sverige

I den svenske kommunen Håbo har man innsett viktigheten av at eldre mennesker får god mat, og det kommunale gamlehjemmet ”Solängen” har høstet internasjonal oppmerksomhet på bakgrunn av sin ekstraordinære omsorg.

Foto: SVT

SVT har tidligere skrevet at beboerne på dette gamlehjemmet får velge mellom en treretters middag, og hver tredje uke får beboerne tilbud om vin til maten.

De herligste retter blir tilberedt av hjemmets tre fulltidsansatte kokker.

Gamlehjemmet har valgt å ansette egne kokker som har god kunnskap i forhold til å lage næringsrik mat. De tok også innspill fra beboerne om at de ville spise bedre og oftere på alvor.

Enhetsleder ved gamlehjemmet uttalte til SVT:

– Følelsen av sult forsvinner med alderen. Da øker også risikoen for vekttap og fallulykker. Derfor mener vi at maten til de eldre er svært viktig.

Vi håper Ullerud helsebygg rydder opp og at maten til de eldre blir høyt prioritert i budsjettene fremover! 

Trykk på deleknappen dersom du er enig! 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

En professor ville spørre ut en student om Gud og tro. Samtalen utviklet seg på en måte du bare må få med deg!

svelge batteri

Ettåring svelget batteri – 4 år og 65 operasjoner senere kan han igjen puste på egenhånd