Mandag er 197 pasienter innlagt ved norske sykehus som følge av koronaviruset. Det er nesten en dobling på to uker, og 25 flere enn fredag.
Søndag ble det registrert 998 nye smittede og trenden er stigende. Dette viser VG sin korona-oversikt.
Allerede ved inngangen av november meldte Akershus Universitetssykehus (Ahus) at de hadde iverksatt etstra tiltak på grunn av stor pågang.
I løpet av de siste ukene i oktober var det så travelt på sykehuset og så stor pågang av pasienter at det har gitt ekstra utfordringer knyttet til å ta unna i akuttmottaket og finne plasser i rett tid til de som har behov for innleggelse.
Koronasmitten har økt kraftig i landet den siste tiden, og det er utbrudd med RS-virus flere steder i landet. I tillegg står en influensasesong på trappene.
– Det er vanskelige arbeidsforhold, og vi vet ennå ikke hvordan årets influensa kommer til å slå ut. Det er ikke utenkelig at vi kommer til å stå i en krevende situasjon gjennom hele vinteren, sier president i Legeforeningen, Anne-Karin Rime, til VG.
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier til avisa at hun er redd sykepleiere kommer til å slutte i jobben sin.
– Situasjonen er ganske dramatisk på sykehusene rundt omkring. Det er det samme helsepersonellet som har stått på under hele pandemien. De er kjempeslitne og frustrasjonsnivået er høyt, men de gjør det som må gjøres for pasientene, sier Sverresdatter Larsen.
Rundt 700 intensivsykepleiere er ikke i jobb, på grunn av for høy belastning og lave lønninger, sier Sverresdatter Larsen.
Det har ikke vært flere innlagt med koronavirus ved norske sykehus siden april måned.
Foreløpig forventes innleggelsestallet å stige, ifølge FHIs siste toukersprognose. Der vil vi nærme oss 300 inneliggende pasienter mot slutten av måneden. Prognosen har ikke tatt hensyn til boosterdosen som nå gis de eldre.
– Vi foreslår ikke konkrete nasjonale tiltak nå, men understreker at vi snart er nødt til å se en effekt på innleggelses-tallene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG.
Nakstad understreker at situasjonen er en annen med en fullvaksinert befolkning, der det er lettere å få ned smitten igjen.
– Det krever at vi blir flinkere til å holde oss hjemme ved sykdom, tester oss når vi er nærkontakter og følger de lokale smittevernrådene i kommunene.