onsdag, januar 29, 2020
Nyheter Sykehuset er kraftig underbemannet. Overlege er bekymret: - Det...

Sykehuset er kraftig underbemannet. Overlege er bekymret: – Det skaper farlige situasjoner

-

Det nye sykehuset i Kirkenes har så dårlig bemanning, at det skrives i snitt ett alvorlig avvik i uka. I februar døde en pasient blant annet på grunn av personalmangel.

«Vi har en intensivavdeling som er underbemannet, og det skaper farlige situasjoner. Det skrives avvik på avvik», sier Hilde Wara, overlege ved anestesiavdelingen til NRK.

Hun mener situasjonen er verst for sykepleierne.

«Vi har mistet mange og kommer til å miste enda flere. De er demotiverte og frustrerte. Sett i lys av den kommende sykepleiermangelen er dette svært alvorlig», sier hun videre, og legger til:

«Bemanningen er så dårlig at vi er heldige at det ikke skjer flere feil.»

41 avvik på 11 måneder

Ifølge Sør-Varanger Avis, hadde sykehuset over 700 avvik fra de åpnet 12. oktober i fjor fram til september i år. 41 av avvikene var alvorlige. Det vil si hendelser som kan ha ført til betydelig skade på pasientene.

Flere av de alvorlige avvikene handler om mangel på personell og for dårlig kapasitet på intensivavdelingen.

Døde av hjertestans

I februar døde en pasient ved sykehuset på grunn av hjertestans. Dagen før dødsfallet var pasientens tilstand så dårlig at det ble behov for å flytte ham til intensivavdelingen.

Ifølge NRK, ble flyttingen kraftig forsinket på grunn av personellmangel og mange dårlige pasienter som allerede lå på avdelingen. Ressursmangel og dårlig flyvær førte også til at pasienten ikke ble transportert til et annet sykehus.

Morgenen etter døde pasienten av hjertestans.

Helsetilsynets foreløpige rapport konkluderer med at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp, og at sykehuset brøt både spesialisthelsetjenesteloven og helsepersonelloven.

Kirkenes sykehus
Kirkenes sykehus

De ansatte blir syke

Hans Christian Johnsen er plasstillitsvalgt og sykepleier ved intensivavdelingen. Han forteller at arbeidsdagen er slitsom, fordi de konstant er for få på jobb. Flere sykepleiere er også langtidssykemeldt.

«Folk blir slitne og syke. Det går en grense for hva vi klarer», sier han.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Kjøpmann nekter å selge energidrikker til barn under 16 år

Den danske kjøpmannen Allan Kring Bülow nekter å selge energidrikker til barn under 16 år. Og han krever ID i kassen. "Jeg kunne tjent penger...

Etter over 20 år alene: Ullared-Maritta (75) har endelig funnet kjærligheten

Den populære TV-serien "Ullared" har rullet over norske TV-skjermer i mange år, og gitt oss uforglemmelige opplevelser med Maritta og søsteren Gunnel og bestevennene...

John Arne Riise kjøper gaver til kona for 25.000 kroner i måneden

Tidligere fotballspiller John Arne Riise (39) har et svært høyt forbruk. Det kom frem da han deltok i TV-programmet "I lomma på Silje". I snitt...