Joacim Österstam (56) fra Böste nær Trelleborg i Sverige, vil aldri glemme 11. mars 2024. Den dagen var han nær ved å miste livet på grunn av sin forkjærlighet for lakris.
I ukene som ledet opp til denne dagen, forverret Joacims tilstand seg gradvis, uten at han visste at årsaken var hans favorittsnacks. For å trøste seg selv, spiste han enda mer lakris, en beslutning som skulle vise seg å ha alvorlige konsekvenser.
Joacim forteller den skremmende historien til Aftonbladet.
– Først fikk jeg hodepine som varte noen dager, deretter opplevde jeg synsproblemer. Jeg kunne ikke fokusere på noe, alt ble uskarpt. Deretter fikk jeg ustø ben og uutholdelige smerter i bena. Til slutt oppsøkte jeg en lege, som umiddelbart sendte meg til akuttmottaket, forteller han.
Turen til sykehuset var en pinefull opplevelse for Joacim, som knapt kunne gå på grunn av smertene i bena.
Ved akuttmottaket avslørte blodprøver at Joacims kaliumnivå var ekstremt lavt.
Lakris inneholder glycyrrhizinsyre. Glycyrrhizinsyre reduserer kroppens nivåer av kalium.
– Verdiene mine var på 1,8, mens normalverdien er 3,5. Legen forklarte at så lave nivåer kunne være livstruende, forteller Joacim.
Årsaken til de dårlige verdiene var et mysterium, inntil en lege på sykehuset stilte det avgjørende spørsmålet om Joacim var glad i lakris. Joacim bekreftet at han hadde en stor forkjærlighet for lakris, spesielt lakrisbonboner fra Tyskland. Etter en uke på sykehuset, kunne han endelig dra hjem.
Advarer andre
Joacim ønsker nå å advare andre lakrisentusiaster om farene.
– Det er så farlig! Man må virkelig være forsiktig, sier han.
På spørsmål om han noen gang vil spise lakris igjen, svarer han bestemt:
– Jeg kommer aldri til å røre det igjen. Jeg tror jeg ville spytte det ut hvis jeg ved et uhell fikk det i munnen.
Lakris er laget av ekstrakt fra søtholzrot, og det er stoffet glycyrrhizin som gjør søtholzroten så søt og tiltrekkende. Glycyrrhizin er 50 ganger søtere enn vanlig sukker og kan øke blodtrykket og forstyrre kroppens elektrolyttbalanse. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler å innta maksimalt 100 mg glycyrrhizin daglig. Med et gjennomsnittlig innhold på 0,2 gram i 100 gram lakris, bør man derfor ikke spise mer enn 50 gram lakris om dagen, men selv da er det grunn til å være forsiktig.
Joacim har ennå ikke fullstendig kommet seg etter sitt lakrissjokk. En planlagt motorsykkeltur måtte utsettes, og så sent som på tirsdag måtte han igjen innlegges på sykehus da kaliumverdien hans falt på nytt.
LES OGSÅ: Norsk professor hardt ut mot populær lakrismix: – man burde ikke spise andre mennesker