in

Sykepleier skjulte barn i kister under 2.Verdenskrig. 70 år senere avsløres den utrolige historien

Den 15 februar 1910 ble det født en kvinne i Polen. En kvinne ved navn Irena Sendler. Denne kvinnen skulle vise seg å bli den reneste mirakelkvinnen. 

Da Irena var syv år gammel, døde faren hennes. Den unge jenten bestemte seg allerede da at hun ville følge i faren fotspor. Hun ville dedikere livet sitt til å hjelpe andre, og som faren, studerte hun medisin.


Irena fullførte studiene, og som nyutdannet sykepleier ble hun gitt en knallhard oppgave. Hun ble plassert i ghettoen i Warszawa under andre verdenskrig. På denne posten ble hun vitne til skjebner som ville sendt frysninger nedover ryggen til de fleste mennesker. Hun bevitnet behandlingen jøder ble utsatt for av nazistene.

Irena Sendler
Foto: Facebook

«Hatet jeg følte ovenfor de tyske okkupantene var sterkere enn frykt. Faren min hadde lært meg hvordan man skulle hjelpe en druknende mann, selv om du ikke kan svømme. Men i disse tider var det hele Polen som druknet.»

Irena Sendler
Foto: Facebook

Irena kunne ikke sitte stille å se på det som skjedde med jødene. Hun tok derfor kontakt med en motstandsgruppe kalt «Zegota». Denne gruppen jobbet for å befri jøder som var fanget av tyskerne. Irena ville delta i dette farlige, men livsviktige arbeidet.

Irena Sendler
Foto: Facebook

I 1940 stengte nazistene den jødiske befolkningen inne i ghettoen. Irena greide gjennom sine kontakter å få tilgang til området. Påskuddet var at hun skulle undersøke faren for tyfus i ghettoen. Nazistene var livredd for denne dødelige sykdommen og tillot Irenas tilstedeværelse.

I løpet av tiden Irena deltok i Zegota, reddet hun tusenvis av barn. Hun tok til seg syke barn, brukte kunnskapene sine til å gjøre dem friske, og hjalp dem ut av ghettoen for å leve i skjul.

Og Irena skjulte barna på en lur pass: i kister. Den geniale planen gjorde at barna kunne bli sendt ut av Warszawa i kister, uten at det vekket mistanke hos nazistene.

Irena Sendler
Foto: Facebook

20. oktober 1943 ble Irena arrestert av Gestapo. Nazistene ville knekke motstandsgruppen Zegota, men Irena nektet å snakke. Hun ga dem ingen informasjon om gruppen. Hun ble derfor dømt til døden. Da dagen for henrettelsen var kommet, klarte Irena å bestikke en vakt som lot henne gå.

Irena Sendler
Foto: Facebook

De neste årene tilbragte Irena i skjul. Hun fortsatte sitt arbeid resten av krigen, men måtte være påpasselig slik at nazistene ikke skulle finne henne. Dette medførte at hun ikke kunne gå i sin egen mors begravelse.

Men selv om Irena var livredd for å bli oppdaget av tyskerne, besøkte hun sitt tidligere hjem for å finne ned nedgravd skatt.

Foto: Facebook

Irena Sendler hadde nemlig skrevet en liste. En liste som inneholdt navnene til alle barna hun hadde reddet. Denne listen hadde hun lagt i en metallboks og gravd ned i naboens hage.

Da krigen var over kunne Irena ta kontakt med alle barna som sto oppført på listen. Hun kunne hjelpe dem med å forklare hva som hadde skjedd og hvordan de hadde sluppet unna nazistene.

Foto: Facebook

Irena Sendler døde 12. mai 2008. Hun ble 98 år gammel, og hun hadde fått oppleve gleden av å møte mange av de familiene hun hadde hjulpet under krigen.

Denne fantastiske damen vil for alltid bli husket som en fryktløs helt.

Du kan høre mer om Irena og hennes historie ved å se den 15 minutter lange dokumentaren nedenfor.

Del denne historien og hedre minnet om Irena Sendler!

LES OGSÅ: De fant en hemmelig luke på loftet. Bak luken skjulte det seg spor fra andre verdenskrig

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Prins Charles

Prins Charles tok i mot en million pund fra familien til Osama bin Laden

Datteren tok livet av seg selv og sine to barn etter hun rømte fra et destruktivt forhold – nå prøver pappa Anders å hjelpe andre i lignende situasjoner